Trojica ruskih kosmonauta stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

SciTech 18. mar. 202222:07
Podeli:
Izvor: AFP PHOTO /NASA/HANDOUT

Trojica ruskih kosmonauta stigli su na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), prvi kosomonauti u svemiru od početka napada Rusije na Ukrajinu.

Pročitajte još:

Kosmonauti ruske svemirske agencije Roskosmos Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov uspešno su poleteli sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u 11.55 (po istočnom vremenu) u letelici Sojuz MS-21.

Oni su stigli na stanicu nakon nešto više od tri sata, pridruživši se sedmočlanoj posadi koju čine dvojica Rusa, četvoro Amerikanca i jedan Nemac.

To je prvo lansiranje svemirske posade otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Zbog rata su otkazana lansiranja svemirskih letelica i raskinuti ugovori.

Direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin upozorio je da će SAD morati da koriste „metle“ za letenje u svemir nakon što je Rusija rekla da će prestati da isporučuje raketne motore američkim kompanijama.

Mnogi su izrazili zabrinuti da Rogozin dovodi u opasnost decenije mirnog partnerstva u svemiru, posebno na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Administrator NASA-e Bil Nelson rekao je danas za Asošiejted pres da i dalje postoji saradnja sa ruskim kosmonautima iz civilnog svemirskog programa.

„Oni su profesionalci. I pored svega, gore u svemiru, možemo da sarađujemo sa našim ruskim prijateljima, našim kolegama“, rekao je Nelson za AP.

Astronaut NASA Mark Vande Hej, koji je u utorak oborio američki rekord u jednom svemirskom letu od 340 dana, treba da napusti Međunarodnu svemirsku stanicu sa dvojicom Rusa u kapsuli Sojuz koja će sleteti u Kazahstan 30. marta.

U aprilu, još tri NASA i jedan italijanski astronaut treba da polete ka svemirskoj stanici.

Komentari

Vaš komentar