Toma Peske, prvi Francuz koji će biti komandant Međunarodne svemirske stanice

SciTech 02. okt 202118:551 komentar
Podeli:
Izvor: European Space Agency/AFP

Toma Peske u ponedeljak će postati prvi francuski astronaut koji će preuzeti komandu nad Međunarodnom svemirskom stanicom, a na funkciji komandanta će biti do kraja svoje misije u novembru.

Peske, austronaut Evropske svemirske agencije, koji je na Međunarodnu svemirsku stanicu stigao u aprilu, preuzeće komandu od Japanca Akihika Hošide na simboličnoj svemirskoj ceremoniji primopredaje dužnosti.

Francuski astronaut će dobiti ključeve Međunarodne svemirske stanice, a taj događaj će u ponedeljak uveče uživo prenositi američka svemirska agencija NASA.

Peske (43) biće odgovoran i za šest članova posade, koju čine tri američka, dva ruska i jedan japanski astronaut.

Zadatak komandanta Međunarodne svemirske stanice, koja se nalazi oko 400 kilometara od Zemlje, podrazumeva svakodnevni kontakt sa direktorima kontrole leta u Hjustonu, Moskvi, Minhenu i Cukubi u Japanu. Tokom sastanka od oko 15 minuta, komandant govori o predviđenim zadacima tokom dana.

Komandant ima puno ovlašćenje da donosi odluke u hitnim slučajevima, bez čekanja na uputstva sa zemlje.

U slučaju požara, smanjenja pritiska ili otkrivanja otrovne atmosfere, definisana kao tri hitna scenarija, na komandantu je kao prioritet da obezbedi spasavanje života posade.

Peske uživa veliku popularnost u Francuskoj, jer se iz svemira uključuje u neke programe francuskih medija.

Komentari

Vaš komentar