Timermans: Svetski lideri duguju mladima snažne mere protiv globalnog zagrevanja

SciTech 23. mar 202123:56
Izvor: REUTERS/Leonard Foeger

Svetski lideri duguju mladim ljudima da preduzmu snažne mere zaustavljanja globalnog zagrevanja, zbog solidarnosti koju su mladi pokazali prema starijima tokom pandemije kovid-19, izjavio je evropski komesar za klimu Frans Timermans.

On je rekao da je pandemija kovida-19 pokazala važnost toga da različite generacije paze jedna na drugu.

„Mladi su u mnogim mestima ozbiljno poštovali sva ograničenja, uprkos činjenici da sami nisu bili izloženi velikom riziku. Verujem da sada treba da im uzvratimo solidarnost odlučnom klimatskom reakcijom“, poručio je Timermans.

Mladi aktivisti već dugo tvrde da će mladi ispaštati zbog uticaja klimatskih promena koje se predviđaju krajem veka, godinama nakon smrti trenutne generacije svetskih lidera.

Timermans je na Petom sastanku ministara za klimatsku akciju, čiji je domaćin Kina, naglasio da se mora shvatiti ozbiljno upozorenje naučnika da se svet približava egzistencijalnoj prekretnici, te da treba priznati da trenutna obećanja o smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte nisu dovoljna da se ispune ciljevi iz Pariskog sporazuma o klimi potpisanog 2015. godine.

Izjave Timermansa podržao je izaslanik SAD za pitanja klimatskih promena Džon Keri, koji je izjavio da se ove godine mora pokazati put ka čistijoj budućnosti i da je potrebno udružiti snage na zajedničkom putu ka tome, „za sve nas i naše ljude“.

Keri je saopštio da će administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena uskoro saopštiti plan o ciljevima smanjenja emisija gasova, javio je AP.

Timermans je dodao da će EU težiti ka usvajanju novog zakona o klimi u roku od mesec dana i da će pre leta predložiti načine za smanjenje emisija gasova za najmanje 55 odsto u sledećih 10 godina.

Komentari

Vaš komentar