Tasmanijski đavoli uništili populaciju pingvina na malom australijskom ostrvu

SciTech 21. jun. 202120:4611 komentara
Podeli:
Izvor: pixabay.com

Projekat očuvanja ugroženih tasmanijskih đavola na malom ostrvu Marija, istočno od Tasmanije, oteo se kontroli pošto su ovi predatori satrli populaciju pingvina, saopštile su grupe za očuvanje ugroženih vrsta.

Mali broj tasmanijskih đavola prebačen je na to ostrvce u Australiji 2012. godine. Cilj toga bio je da se ovi sisari zaštite od smrtonosnog raka kože koji im je zahvatao lice i doveo ih skoro do istrebljenja, prenosi BBC.

Povezane vesti

Oni su se od tada prilično oporavili, ali njihov boravak na ostrvu imao je „katastrofalne posledice na jednu ili više vrsta ptica“, prema lokalnoj konzervatorskoj organizaciji.

Populacija malih pingvina, koja je brojala 3.000 parova 2012, nestala je sa ostrva.

„Ogroman je gubitak 3.000 parova pingvina na ostrvu koje je nacionalni park koji bi trebalo da bude utočište za vrste“, saopštio je lokalni istraživač.

On dodaje da ovakav ishod nije iznenađujući, imajući u vidu istraživanje iz 2011. koje je nagovestilo da bi naseljavanje tasmanijskih đavola na ostrvu Marija imalo negativan efekat po male pingvine i još jednu vrstu morskih ptica, koje su, prema radu objavljenom u Biološkom konzervatorskom žurnalu, tasmanijski đavoli „eliminisali“ prošle godine.

„Veoma je jasno da su tasmanijski đavoli imali katastrofalan ekološki efekat po ptice na ostrvu Marija“, rekao je lokalni istraživač.

Komentari

Vaš komentar