Svemirska misija pokazala – voda na Zemlji možda potiče od asteroida

SciTech 16. avg 202215:588 komentara
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/ Nick Visser

Voda je na Zemlju možda došla putem asteroida sa spoljne ivice Sunčevog sistema, kazali su naučnici nakon analize retkih uzoraka sakupljenih tokom šestogodišnje japanske svemirske misije.

U potrazi za odgovorima na pitanja o nastanku života i stvaranju svemira, naučnici obrađuju materijal donet na zemlju 2020. sa asteroida Ryugu.

Kamen i prašinu, tačnije 5,4 grama stena i prašine, skupila je japanska svemirska sonda Hajabusa-2 koja je sletela na svemirsko telo i lansirala „udarač“ u njegovu površinu.

Istraživanja sprovedena na tom materijalu počinju da se objavljuju, a u junu grupa naučnika kazala je da je pronašla organski materijal, što ukazuje na to da su neke aminokiseline, prapočetak života, možda nastale u svemiru.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Astronomy, naučnici su kazali da uzorci sa Ryugua mogu objasniti kako su se pre više milijardi godina na Zemlji stvorili okeani.

„Asteroidi tipa C, koji su puni organskog i materijala koji isparava, možda su jedan od glavnih izvora vode na Zemlji“, prema istraživanju koje su sproveli naučnici iz Japana i drugih zemalja.

„Dolazak materija koje isparavaju (organskih, i vode) na Zemlju i dalje je predmet rasprava“, tvrdi se u istraživanju.

Ali, organski materijal nađen „u česticama Ryugua, identifikovan u ovom istraživanju, verovatno predstavlja važan izvor isparavajućih materija“.

Naučnici pretpostavljaju da taj materijal verovatno potiče „izvan Sunčevog sistema“, ali da „nije verovatno da je to bio jedini izvor ispravajućih materija koje su došle na Zemlju na njenom početku“.

Hajabusa-2 lansirana je 2014. na misiju na Ryugu, udaljen nekih 300 miliona kilometara, te se u Zemljinu orbitu vratila pre dve godine kako bi ispustila kapsulu sa uzorcima.

U istraživanju u časopisu Nature Astronomy, naučnici su ponovno pozdravili pronalaske koje je misija omogućila.

„Čestice Ryugua bez sumnje jedan su od najčišćih materijala iz Sunčevog sistema koje imamo za laboratorijska istraživanja, te će ispitivanje tih vrednih uzoraka sigurno proširiti naše razumevanje procesa razvoja Sunčevog sistema“, navodi se u istraživanju.

Komentari

Vaš komentar