Studija: Svetski glečeri se ubrzano tope

SciTech 28. apr. 202121:383 komentara
Podeli:
Izvor: ANDREA BERNARDI / AFP

Svetski glečeri se ubrzano tope, prema studiji koju su sproveli istraživači predvođeni francuskim kolegama, ispitujući stanje skoro svih popisanih glečera na planeti.

Istraživači su ustanovili da su glečeri gubili skoro 270 milijardi tona leda godišnje u poslednjih 20 godina, prenosi BBC.

Povezane vesti

Otopljeni led, kako se procenjuje, čini petinu ukupnog porasta nivoa mora, objavili su naučnici u časopisu Nature.

„U poslednjih 20 godina, videli smo da su glečeri gubili oko 267 giga tona godišnje. Tako da ako uzmemo u obzir količinu vode i uporedimo sa Irskom, sva ta voda bila bi dovoljna da pokrije celu Irsku sa tri centimetra vode svake godine“, rekao je za BBC član tima Robert Meknab.

Svetski glečeri sadrže 217.175 ledenih tokova.

Neki su manji od fudbalskog stadiona, drugi mogu da se mere sa veličinom zemalja kao što je Velika Britanija. Ono što svi imaju zajedničko je da se smanjuju i povlače zbog klimatskih promena, što zbog ubrzanijeg topljenja zbog toplijeg vazduha, što zbog toga što se promenila količina snežnih padavina.

Tim istraživača je kao osnovni izvor informacija koristio podatke koje je dobio od satelita NASA – Terra, koji je lansiran 1999.

Poseban kompjuterski program izučavao je ove fotografije i beležio promene u veličini i masi glečera do 2019. godine.

Tim veruje da je njihov pristup smanjio greške u procenama na ispod ped odsto. To je zato, kako su naveli, što je svaki glečer koji je posmatran tokom istraživanja ispitivan po istoj metodologiji.

Komentari

Vaš komentar