Studija: Mladunci T-Reksa uništili manje vrste dinosaurusa

SciTech 28. feb. 202108:272 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Američki naučnici pokazali su da je mladunčad ogromnih mesojeda kao što su bili tiranosaurusi, a oni su od veličine mačke izrastali u džinovska stvorenja u odraslom dobu, delovali na ekosistem i manje vrste.

Studija objavljena u časopisu Science, odgovara na nepoznanicu zašto su dinosaurusi vladali zemljom pre nekih 150 miliona godina, odnosno zašto je bilo mnogo više velikih vrsta u odnosu na današnje kopnene vrste u kojima prevladavaju vrste manjih dimenzija.

„Zajednice dinosaurusa bile su nešto poput današnjih trgovačkih centara u subotu posle podne, prepuuni adolescenata“,  objašnjava duhovito Ket Šreder, naučnica sa Univerziteta Novi Meksiko, voditeljka studije.

Ti „adolescenti“ činili su veliki deo u populaciji svoje vrste i očito, njihov je učinak bio veliki na izvore hrane kojima su raspolagale njihove zajednice“, objašnjava Šreder.

Iako na raspolaganju imaju ograničen broj fosila, naučnici smatraju da im je to dovoljno za tvrdnju da dinosaurusi nisu bili jako raznoliki: postoji tek 1.500 poznatih vrsti u poređenju sa desetinama hiljada vrsta sisara i ptica koje danas obitavaju na planeti

U eri mezozoika, u razdoblju od 252 do 66 miliona godina, bilo je relativno više vrsta velikih dinosaurusa težih od jedne tone, u poređenju s onima koji su težili manje od 60 kilograma.

Prema nekim naučnicima, znajući podatak da su i najveći dinosaurusi počeli život kao malena stvorenja jer su se izlegali iz jaja, moguće je da su uzimali hranu manjim vrstama u ekosistemima u kojima bi te manje vrste inače prevladale.

Da bi testirali tu teoriju, Šreder i njene kolege proučili su podatke o fosilima iz celog svijeta, 550 različitih vrsta, pa su dinosauruse organizovali po veličini, odnosno jesu li bili biljojedi ili mesojedi.

Ustanovili su da postoji zapanjujuća praznina za mesojede srednjeg rasta u svim zajednicama u kojima su obitavali i megateropodi ili divovski preci kao što je Tiranosaurus reks.

„Vrlo malo dinosaura mesojeda teških od 100 do 1000 kilograma postoji u zajednicama zajedno s megateropodima“, objašnjava  Šreder. „A mladi megateropodi popunjavaju upravo taj prostor“.

U prilog tog zaključka govori i način na koji su dinosauri evoluirali. U doba jure (između 200 i 145 miliona godina), bilo je puno manje praznina u toj kategoriji u odnosu na razdoblje krede (između 145 i 65 miliona godina) kada ih je bilo mnogo.

To je zato što su mladi megateropodi u razdoblju jure više nalikovali odraslima i na raspolaganju su imali veliku raznolikost biljojeda za lov.

„Naprotiv, u razdoblju krede, potpuno su zavladali tiranosaurusi i abelisaurusi koji su evoluirali mnogo dok su odrastali. Mislim da pomalo počinjemo razumevati dinosauruse kao životinje i da ih sada manje posmatramo kao neke ‘cool predmete’, a od takvog je polazišta krenula paleontologija i predugo se tu zadržala“, zaključuje Šreder.

Komentari

Vaš komentar