Studija: Još uvek je moguće zadržati globalno zagrevanje na dva stepena

SciTech 14. apr. 202214:401 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay/TheDigitalArtist

Ako vlade učine sve na šta su se obavezale u borbi protiv klimatskih promena, svet još može da ispuni jedan od dva međunarodno dogovorena cilja za ograničenje globalnog zagrevanja, pokazala je nova studija.

Svet bi mogao da zadrži globalno zagrevanje na nivou od dva stepena Celzijusa ili za nijansu ispod toga, što se nekada činilo kao nedostižno, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

To će se postići jedino ako države dostignu prihvaćene ciljeve za suzbijanje emisija ugljenika do 2030. godine i ako ispune obećanja o postizanju nulte emisije ugljenika do sredine veka, navode naučnici.

Svet topliji za dva stepena i dalje znači izrazito poremećenu klimu, sa jačim olujama, višim nivoima mora, izumiranjem životinja i biljaka, nestajanjem korala, topljenjem leda i većim umiranjem ljudi od vrućine, smoga i zaraznih bolesti.

Studija, međutim, pokazuje da svet nije na dobrom putu da ispuni i drugi međunarodno dogovoreni cilj, globalno zagrevanje do 1,5 stepena Celzijusa više u odnosu na predindustrijsko vreme.

Dostizanje tog značajnijeg cilja, za koji naučnici navode da bi u većoj meri zaštitilo planetu, neće biti moguće ako se države ne obavežu i ne postignu nova velika smanjenja emisija štetnih gasova najkasnije do 2030. godine, a možda i u naredne tri godine, navode autori studije.

Komentari

Vaš komentar