Stručnjak: Razmotriti upotrebu nuklearne energije, Zaporožje nije Černobilj

SciTech 02. sep 202218:477 komentara
Izvor: N1

Čak i u slučaju da projektil pogodi nuklearnu elektranu u Zaporožju, ne bi došlo do ispuštanja velike količine zračenja i ugrožavanja ljudi i životne sredine, kaže za N1 Đorđe Lazarević iz Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije". Lazarević navodi i da bi Srbija trebalo da, u vreme kada ceo svet ima problem sa obezbeđivanjem dovoljnih količina električne energije, "uzme u ozbiljno razmatranje korišćenje energije iz nuklearnih elektrana".

Tim stručnjaka Međunarodne agencije stigao je u četvrtak u kompleks ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje kako bi procenio rizike i zaštitio je od katastrofe. Direktor agencije Rafael Grosi izjavio je posle prve kontrole da je očigledno da je „fizički integritet“ nuklearne elektrane „narušen nekoliko puta“. Kakve opasnosti kriju napadi na nuklearku, o kojima svakodnevno slušamo?

POVEZANE VESTI

„Videćemo šta će u izvestaju reći o tome. Ono što treba reći je da se radi o najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, modernoj nuklearki, sa šest nuklearnih reaktora, gde su glavne komponente zaštićene… u zgradi sa zidovima debljine dva metra, radi se o prenapregnutom betonu, koji bi teško mogao projektil da uništi. Ako bi pogodio recimo, mašinsku halu, on bi je verovatno srušio, ali ne bi bilo radijacionih rizika, jer tamo nema ničeg opasnog“, kazao je Lazarević u Danu uživo.

Jedan od „osetljivih momenata“ je, kako kaže, suvo odlagalište. „To su betonski kontejneri u kojima se nalaze gorivne kasete, iskorišćeno gorivo u čeličnim sudovima, i u slučaju da to pogodi projektil, verovatno bi bilo uzdrmano i došlo bi do otpuštanja nuklida“, pojašnjava.

Lazarević uverava da bi, u slučaju da dođe do nekog ugrožavanja tih kontejnera, poput gađanja projektilima, količina cezijuma koji bi se oslobodio ne bi mogao da izazove katastrofu.

„Moderne elektrane kada se projektuju, to su doze radijacije koje ne bi ugrozile dalje od 30 km“, kaže i dodaje da takva opasnost nije uopšte uporediva sa katastrofom u Černobilju.

U dosadašnjim izveštajima se navodi da šteta na nuklearki Zaporožje postoji. Na pitanje da li se radi o slučajnoj ili namernoj šteti, Lazarević kaže:

„Nije moguće, čak ni da iznutra uradite neku diverziju, ne bi došlo do ugrožavanja elektrane, odnosno građana i životne sredine. Možda bi mogla da se desi neka eksplozija iznutra, diverzija tog tipa zlonamernog da pokuša da se izvede, ali nemoguće da bi mogao da se izazove akcident velikih razmera. A pretpostavljam da ni jednoj ni drugoj strani nije u interesu da to učini“, naglasio je.

O tome šta međunarodna delegacija ispituje u zaporožju, Lazarević kaže da se radi o raznim proverama.

„Takve misije mogu da traju i dve nedelje, proverava se bezbednost elektrane, da li su svi aspekti sigurnosti obezbeđeni, gledaju se reaktori, da li ako se neki ugasi, da li bi sistemi za hlađenje radili, zatim u kakvim uslovima radi osoblje, da li su neki reaktori isključeni… Bilo je reči da je prekinuto spoljnje napajanje. nama je uvek kritično to odvođenje toplote, tako da je i nakon gašenje reaktora neophodno da rade sistemi za hlađenje“, objašnjava gost N1.

A na pitanje kako bi Srbija trebalo da se postavi u vezi sa upotrebom nuklearne enerhije i eventualnom izgradnjom takvih elektrana na svojoj teritoriji, Lazarević smatra da bi ta vsrta energije trebalo da bude razmotrena.

„Svi sad imaju problem sa obezbeđivanjem električne energije, sa svim poremećajima snabdevanje ugljem i zagađenjem sredine… Nuklearna energija takođe ima svojih problema, ali smatram da bi trebalo razmotriti sve opcije za obezbeđivanje električne energije, pa i nuklearnu. Treba uzeti ozbiljno u razmatranje“, zaključio je Lazarević.

Pogledajte gostovanje u emisiji „Dan uživo“:

Komentari

Vaš komentar