Stručnjaci zabrinuti za amurskog tigra zbog obilnog snega

SciTech 13. dec 202112:31
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ekstremne snežne padavine na krajnjem istoku Rusije dodatno ugrožavaju već ugroženog amurskog tigra, najveću divlju mačku na planetu, objavila je organizacija World Wildlife Fund for Nature (WWF).

Zbog neuobičajeno dubokog snega, tigrovi i druge divlje životinje poput jelena i divljih svinja teško mogu pronaći hranu.

„Snežni pakao“ postaje smrtonosna opasnost, navode u WWF.

Već na početku zimske sezone na nižim nadmorskim visinama ima od 50 do 80 centimetara dubokog snega, dok ga u višim ima više od jednog metra.

Mnoge životinje ne mogu se probiti kroz ovaj debeli snežni pokrivač. „Krivolovci su već iskoristili vanrednu situaciju i krenuli u ilegalni lov“, rekao je Markus Radi, ruski službenik i autor projekta u WWF-u Nemačka.

Takođe se boji da će se kontakti s ljudima povećati jer bi se tigrovi i druge divlje životinje mogle spustiti u naseljena područja u potrazi za hranom.

Lokalno stanovništvo već primećuje porast aktivnosti velikih mačaka.

Timovi stručnjaka prate situaciju u posebno pogođenim regionima Habarovsk i Jevrejskaja. Oni bi trebalo da pomognu da se minimiziraju kontakti s ljudima.

Prema WWF-u, tigrovi bi trebalo da jedu oko 10 kilograma mesa dnevno. Broj amurskih tigrova u Rusiji, koji su posebno strogo zaštićeni i ugroženi od krivolovaca, procenjuje se na oko 540.

Žive uglavnom u Amurskoj regiji na krajnjem istoku Rusije, nedaleko od obale Tihog okeana.

Krivolovcima preti kazna do četiri godine zatvora i velike novčane kazne ako ilegalno love životinje.

Ruska policija pronašla je tigra ubijenog u šumi u regiji Primorje krajem novembra.

Istražitelji su nakon pregleda rane od metka pokrenuli krivični postupak.

Komentari

Vaš komentar