Stounhendž je verovatno napravljen od kamenja sa starijeg spomenika u Velsu

SciTech 12. feb 202112:121 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay/fotobias

Ostaci drevnog spomenika na zapadu Velsa pokazuju da je kamenje s tog mesta možda korišćeno u izgradnji neolitske građevine Stounhendž, pokazuje nova studija objavljena u petak.

Naučnici veruju da je neko kamenje, korišćeno u Stounhendžu pokraj Solsberija na jugozapadu Engleske, ranije bilo u spomeniku udaljenom oko 280 kilometara u jugozapadnom Velsu.

Tim sa University College London (UCL), koji je zaslužan za otkriće, rekao je da postoje ključni elementi koji povezuju Stounhendž, izgrađen 3000 godine pre nove ere, sa ranijim kamenim krugom, nazvanim Waun Mawn.

Po njima su drevni graditelji Stounhendža možda prebacili posebni plavo-sivi kamen iz Velsa kad se njihova zajednica selila.

Otkriće, koje će biti objavljeno u časopisu Antiquity, moglo bi da objasni zašto su ti monoliti prebačeni tako daleko kad je većina sličnih krugova iz tog vremena sagrađena u blizini kamenoloma.

Waun Mawn je jedna od nastarijih megalitskih kružnih struktura u Britaniji i treća najveća u zemlji.

Područje koje ga okružuje bilo je važno i gusto naseljeno područje sve do 3000 godina pre nove ere, kad su aktivnosti iznenada prestale.

„Kao da su nestali. Možda se većina ljudi odselila odnoseći sa sobom kamen – identitet svojih predaka“, kazao je arheolog Majk Parker Pirson sa UCL.

Sa oko 80 blokova od plavosivog kamena, podignutih na visoravni kod Solsberija, moguće je da Waun Mawn u Pembrokširu nije jedini spomenik ‘recikliran’ u Stounhendžu, dodao je.

Prema naučnim istraživanjima uglja i sedimenta u rupama, gde su nekad kameni blokovi stajali na lokaciji u Velsu, utvrđeno je da su podignuti oko 400 godina pre Stounhenža, lokaliteta svetske baštine UNESCO.

Postoje i naznake da su graditelji Stounhendža kopirali spomenik iz Velsa.

Waun Mawn ima razmere od 110 metara, kao i jarak koji okružuje Stounhendž i oba su poravnata s izlaskom Sunca na letnju dugodnevicu.

Komentari

Vaš komentar