Šta se dešava sa morem na Kvarneru – građani zabrinuti

SciTech 18. maj. 202210:3710 komentara
Podeli:
plaža
Izvor: Srecko Niketic / Pixsell / ilustracija

Neprijatni prizori u moru u zalivu Kvarner, u Hrvatskoj, već danima privlače pažnju građana. Upiti o zagađenju stigli su i do Lučke uprave.

Već danima more na Kvarneru žute je boje. Osim mora, žuti se i plaža. Ipak, kupačima u prvim letnjim radostima to ne smeta.

“Juče je bilo grozno, ali to je sve priroda i cvetanje mora. Toplije je nego inače, tako da nije ništa strašno”, rekao je za Dnevnik Nove TV Vedran iz Rijeke.

Povezane vesti

“Nije me ovo oteralo s plaže. Zašto bi me oteralo? Mislim, ne moramo da idemo u vodu baš kad naiđe pa se makne sve, to je normalno”, istakla je Mira iz Rijeke.

Međutim, neke je građane pojava zabrinula. Dojave su stigle i do Lučke uprave. Oni su kazali da se spojilo cvetanje mora s visokom koncentracijom polena što je stvorilo žutu boju.

“Usled cvetanja zimzelene vegetacije i hrasta, polen se skuplja na mnogim pozicijama u Riječkom bazenu. (…) Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije, sluzava masa se uglavnom nalazi na površini”, saopštili su iz Lučke uprave Rijeka.

Cvetanje mora prirodna je pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalskim vodama.

“Usled povoljnih atmosferskih prilika kao što je nagli porast temperature, čemu svi svedočimo, uz hranjive supstance koje se nalaze u moru, da je došlo do pojačanog razmnožavanja rasta fitoplanktonskih algi. Uglavnom se radi o dijatomejama, ali trebalo bi to izanalizirati. Ali, uglavnom je o njima reč”, rekla je za Dnevnik Nove TV inženjerka biologije Milvana Arko Pijevac.

A da li je dobro u takvom moru potražiti spas od gotovo letnjih vrućina?

“Naše autohtone vrste fitoplanktona koji nabuja u ovakvim okolnostima nisu štetne za zdravlje ljudi. Međutim, ipak bi ljudima preporučili da izbegavaju kupanje u blizini ovakvih žutih, pa moguće i sluzavih nakupina i da svakako se detaljno istuširaju i isperu kožu nakon izlaska iz mora”, rekla je Darija Vukić Lušić, koordinatorka aktivnosti mikrobiologije voda Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Do kada će ova pojava trajati, kažu stručnjaci, teško je reći. Sve zavisi od mešanja mora, struja, temperature, vetra i padavina.

 

Komentari

Vaš komentar