Srbija od 2000. zbog klimatskih promena pretrpela štetu od šest milijardi dolara

SciTech 31. mar. 202112:43
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Srbija je od 2000. do danas pretrpela štetu od šest milijardi dolara zbog klimatskih promena, a rizikuje da izgubi još toliko do 2030. ako ne preduzme odgovarajuće mere, upozorila je stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap na prvom Dijalogu o prilagođavanju Srbije na klimatske promene.

„Možda neko misli da klimatske promene znače lepo, dugo i toplo letnje vreme, ali u stvarnosti one donose suše, poplave i šumske požare i negativno utiču na niz sektora, od poljoprivrede do energetike“, naglasila je Pikap i to ilustrovala podatkom da je 11 od 13 najviših temperatura ikada u Beogradu zabeleženo u poslednje dve decenije.

Dodala je da je naš region izuzetno osetljiv na klimatske promene, da temperature rastu brže nego na globalnom nivou i da je utoliko važnije da se radi na Nacionalnom planu adaptacije na klimatske promene, koji UNDP priprema u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz podršku Zelenog klimatskog fonda (GCF).

Predstavnik nacionalnog tima za saradnju sa GCF iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Igor Grabež naglasio je da je pitanje klimatskih promena za taj resor izuzetno važno, s obzirom na to da 40 odsto stanovništva Srbije živi na selu.

„Spovodimo nužne mere prilagođavanja sistema na te promene izgradnjom sistema za navodnjavanje, do sada je njima pokriveno preko 50 hiljada hektara, dodatnih 20 do 30 hiljada biće pokriveno do kraja godine, tako da se nadamo da ćemo do kraja 2023. godine imati dodatnih 100 hiljada hektara pod navodnjavanjem“, rekao je Grabež.

Dodao je da je do sada u sisteme za navodnjavanje izdvojeno preko 100 miliona dolara u poseban fond, a da će procene o tome koliko treba dodatno uložiti u borbu protiv posledica klimatskih promena dati upravo Nacionalni plan adaptacije, čija izrada je u toku.

Komentari

Vaš komentar