Španija pokreće WhatsApp kanal u borbi protiv dezinformacija o vakcini

SciTech 13. jan. 202113:05
Podeli:
AFP/Stan Honda

Špansko ministarstvo zdravlja će u cilju borbe protiv dezinformacija o vakcini za kovid-19 uskoro pokrenuti WhatsApp interaktivni kanal, piše španski list El Pais.

Očekuje se da će to pomoći da se smanji procenat Španaca koji i dalje odbijaju da se vakcinišu, prenosi briselski portal Euraktiv.

Prema istraživanju državnog Centra za sociološka istraživanja, objavljenom u novembru, oko 30 odsto Španaca ne želi da primi vakcinu protiv koronavirusa i radije bi sačekalo da „drugi“ probaju novu vakcinu.

Vlada Španije je u decembru pokrenula vebsajt, na kojem odgovara na pitanja građana o vakcinama. Nova aplikacija je dodatno sredstvo u cilju „kreiranja kulture bezbedno se vakcinišem sa svim odgovorima koji su mi potrebni“, kazao je izvor u ministarstvu zdravlja.

Vakcinacija protiv kovida-19 nije obavezna u Španiji, ali oni koji odbiju da se vakcinišu ubacuju se u specifičnu bazu podataka, kojoj pristup ima mala grupa ljudi iz ministarstva zdravlja.

„Razvijanje četbota (chatbot – softver za virtuelnu komunikaciju) na WhatsApp ili drugim aplikacijama, preko kojih građani mogu da postave pitanja administraciji, jedan je od mnogih alata navedenih u nacionalnoj strategiji za vakcinaciju.

Sa novim WhatsApp interaktivnim kanalom, građani će moći da postave praktična pitanja o vakcinama i da dobiju jasne odgovore, umesto nekada kompleksnog jezika koji koriste stručnjaci ili istraživači.

Vesti o neželjenim efektima vakcine, koji su se pojavili samo u veoma specifičnim slučajevima, izazvale su nepoverenje kod nekih građana, piše Euraktiv.

Da bi ostvarila cilj da do leta bude vakcinisano 70 do 80 odsto stanovništva, Španija mora da ubrza stopu vakcinacije, koja je za sada niska, osim u oblastima kao što je Asturija na severu zemlje.

Vlada planira da pokrene još jedan kanal za komunikaciju posebno za medicinsko osoblje, kako bi im pomogla u rešavanju tehničkih pitanja sa kojima se mogu susretati tokom svakodnevnog rada u vezi s vakcinama.

Sociolog Žozep Lobera, koji sarađuje sa španskom vladom na komunikacionoj strategiji za kovid-19, izjavio je da je važno da ne bude stigmatizacije onih koji i dalje sumnjaju u vakcine.

Prema njegovim rečima, te ljude treba saslušati i dati im kvalitetne informacije iz pouzdanih izvora.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar