SpaceX misijom Crew-1 postavio novi rekord

SciTech 04. maj. 202112:38
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Bill Ingalls/NASA via AP

Kompanija SpaceX je svojom Crew-1 misijom postavila novi rekord kada je u pitanju dužina trajanja misije jedne američke svemirske letelice.

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je da je misija Crew-1, čija se posada tokom vikenda vratila s Međunarodne svemirske stanice (ISS), postavila novi rekord kada je to u pitanju, piše engadget.com, višejezična tehnološka blog mreža.

Povezano:

Misija Crew Dragon kapsule Resilience u orbiti trajala je 168 dana, a na Zemlju se vratila tokom vikenda sletevši u more blizu obala Floride.

Prethodni je rekord u februaru 1974. godine postavila posada Skajlaba, čija je misija trajala 84 dana.

Iz NASA ističu da je istovremeno reč o prvome noćnom sletanju američke svemirske letelice od sletanja Apola 8 u okean u decembru 1968. godine.

Postignuće nije u potpunosti neočekivano s obzirom na to da je posada Crew-1 na ISS-u trebalo da provede oko šest meseci, sprovodeći razne eksperimente, svemirske šetnje i ostale aktivnosti na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Misija posade Crew-2, koja je nedavno započela, trebala bi da traje otprilike jednako dugo.

Treba istaći da upravo dovršena misija predstavlja značajnu prekretnicu. Pokazuje u kojoj su meri svemirski letovi evoluirali u pola stoleća i dokazuje da su privatne svemirske letelice dorasle nekim zahtevnijim zadacima.

Komentari

Vaš komentar