Snimljeno čudno biće na morskom dnu: “Ne znamo šta je, znamo da nije kamen”

SciTech 29. sep 202210:16
Izvor: Printscreen: Youtube

Naučnici su prilikom nedavne ekspedicije na Karibima na morskom dnu uočili čudno stvorenje kojem su dali nadimak "blue goo". Tokom prenosa uživo raspravljali su šta bi to moglo da bude, ali niko od prisutnih stručnjaka nije znao odgovor.

Naime, naučnici su 30. avgusta tokom ekspedicije američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) prilikom upravljanja podmorskim robotskim vozilom na daljinsko upravljanje (ROV) u blizini morskog dna oko ostrva St. Croixa primetili više ovih plavičastih bića, prenosi N1 Sarajevo.

Sve prenosili uživo

Kao i kod svakog drugog zarona tokom ovih ekspedicija, NOAA je snimak prenosila uživo kako bi u prizorima mogli da uživaju morski entuzijasti širom sveta. ROV je tada uočio misteriozna stvorenja koja su stajala nepomično na dubini između 407 i 611 metara, piše Live Science.

Stručnjaci su tokom prenosa uživo zumirali jedno od ovih neobičnih bića i počeli da raspravljaju o tome što bi to moglo da bude. Komentatori i drugi naučnici su izneli predloge i kazali da bi moglo da se radi o mekanom koralu ili sunđeru, a možda čak i o plaštaši.

“Mogu vam samo reći da se ne radi o kamenu, ali to je to”

Članovi ekspedicije su jedino mogli da se slože oko toga šta to stvorenje zasigurno nije.

“Mogu vam samo reći da se ne radi o kamenu, ali to je to”, našalio se jedan od njih.

No, ne nameravaju da odustanu. Kazali su da će poslati videosnimke stručnjacima za korale i sunđere kako bi videli da li mogu da identifikuju zagonetna plava bića. Ne radi se o lakom zadatku jer postoji oko 2.000 vrsta mekanih korala, oko 8.500 vrsta sunđera i oko 3.000 vrsta plaštaša.

“Ako stručnjaci ne mogu da identifikuju vrstu, ostaće misterija sve dok se ne prikupi uzorak”, kazali su članovi ekspedicije.

Komentari

Vaš komentar