Slepa mišica olimpijka: Preletela više od 2.000 kilometara, pa stradala od mačke

SciTech 07. avg. 202115:38 > 08. avg. 2021 13:115 komentara
Podeli:
Izvor: ERIC CABANIS / AFP

Slepa mišica, koja je preletela više od 2.000 kilometara od Londona do Rusije, uginula je posle napada mačke u ruskom regionu Pskovu.

Ženka slepog miša iz porodice šumskih šišmiša, veličine ljudskog palca, imala je na krilu oznaku londonskog zoološkog vrta, i posle napada mačke je spasena, ali je ipak uginula, piše BBC.

Povezane vesti

Ovo je četvrto maratonsko putovanje slepih miševa iz Britanije u razne delove Evrope, i drugo najduže.

Ovu šumsku šišmišicu, tešku samo osam grama, pronašla je Ruskinja Svetlana Lapina u seocetu Molgino, a to je odmah prijavljeno Britanskom društvu za zaštitu slepih miševa.

„Ovo je izuzetno putovanje i najduže za koje znamo da je prevalio ijedan šišmiš iz Britanije ka Evropi. Kakav olimpijac“, kazala je Liza Vorlidž.

Ona je dodala da je putovanje sićušne šišmišice „uzbudljivo naučno otkriće i još jedan delić u slagalici migracija slepih miševa“.

„Kretanja šumskih šišmiša po Britaniji i između Britanije i Evrope i dalje je u velikoj meri misterija“, navela je ona.

Šišmišicu je prstenovao 2016. u Londonu Brajan Brigs, koji se bavi praćenjem slepih miševa.

„Ovo je veoma uzbudljivo. Sjajno je moći doprineti međunarodnim naporima za očuvanje ovih izuzetnih životinja i naučiti više o njihovim fascinantnim životima“, kazao je Brigs.

Od ove razdaljine više je leteo, da se zna, samo još jedan šumski šišmiš u Evropi, iz Letonije do Španije 2019, oborivši sve rekorde, sa preletelih 2.224 kilometara.

Sve veći obim migracija šumskog šišmiša dovodi se u vezu sa klimatskim promenama, a predviđa se da će one u budućnosti još više uticati na ovu vrstu.

U Britaniji je zabeleženo više od 2.600 šumskih šišmiša od kada je 2014. godine pokrenut nacionalni projekat u vezi sa ovim životinjicama, kako bi se bacilo svetlo na njihovo razmnožavanje, rađanje i migracije.

Komentari

Vaš komentar