Siri više neće automatski imati ženski glas

SciTech 06. apr. 202115:254 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Virtuelna asistentkinja Siri, kompanije Apple, ovekovečena u mnogim filmovima i televizijskim serijama, neće više automatski imati ženski glas, objavila je ta kompanija, a prenosi CNN.

Korisnicima mobilnih uređaja biće ponuđen izbor različitih glasova kada odabiraju postavke za virtuelnog pomoćnika.

Apple sada nudi izbor između muškog i ženskog glasa, kao i šest različitih naglasaka, među kojima su i američki, britanski, indijski i irski, ali je na američkom tržištu osnovna postavka ženski glas.

Apple je najavio i da će dodati dva nova glasa u program za Siri.

„Uzbuđeni smo što ćemo dodati dva nova glasa za Siri, za govornike engleskog jezika, i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kad uređuju postavke na uređaju“, napisao je Apple u saopštenju.

„To je nastavak dugotrajnog opredeljenja Apple-a za različitost i uključivost, i za proizvode i usluge koje su osmišljenje da bolje odražavaju raznolikost sveta u kojemu živimo“, dodaje se u saopštenju.

Rodni stereotipi u virtuelnim pomoćnicima poput Siri, Amazonove Alekse i  Google asistenta dugo su razlog za prigovore.

Godine 2019. u izveštaju Ujedinjenih nacija upozorava se da glasovni virtuelni pomoćnici podržavaju stavove da je žena podložna, poslušna, pasivna i željna da udovoljava, raspoloživa na pritisak dirke ili na glasovnu zapovest.

Većina virtuelnih asistenata nudi ženski glas kao osnovnu postavku, a korisnici to mogu promeniti.

Komentari

Vaš komentar