Robotski helikopter napravio neverovatne snimke na Marsu

SciTech 08. jun. 202211:499 komentara
Podeli:
Izvor: AFP photo/NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/HANDOUT

Do nedavno, ljudi su mogli samo da zamišljaju kako izgleda površina na susednoj planeti Mars. Međutim, sada je to omogućeno novim snimcima koji su objavljeni.

U februaru prošle godine, rover Perseverance je uspešno sleteo na Mars nakon što je poslat sa Zemlje 30. jula 2020.

Pročitajte još

Zajedno sa njim, stigao je i mali robotski helikopter „Ingenuity“. Heliktoper je težak 1,8 kilograma, a dimenzije su mu 50 sa 120 centimetara.

Aprila ove godine, helikopter koji zovu „Ginny“ je nekoliko puta nadleteo mesto sletanja.

„Tom prilikom je napravio deset snimaka, koji su javno dostupni. Autor videa je uz to dodao i informacije o ruti helikoptera, a rezultati su zaista impresivni“, kaže astronom dr Jure Japelj.

Helikopter se vratio na mesto sletanja i snimio štit i padobran koji su omogućili roveru uspešan put i dolazak na Mars.

„Inženjeri su hteli da vide količinu štete, pošto će te informacije koristiti za buduće ekspedicije“, istakao je Japelj.

Ovaj mali helikopter je do sada ostvario 28 letova koji su trajali oko sat vremena i prešao je oko sedam kilometara.

Mesto gde je rover sleteo je nazvano krater Jezero, po istoimenom mestu u BiH, a ta oblast podseća na strukturu isušene rečne delte. Ako je nekada postojao život na Marsu, najverovatnije je bio baš u toj oblasti.

Jedan od zadataka rovera je da buši rupe u zemlji i uzima uzorke stena. Te stene će biti prenete na Zemlju u jednoj od narednih ekspedicija i onda ćemo možda dobiti odgovor na pitanje da li je postojao život na Marsu.

Komentari

Vaš komentar