Razbijena najveća platforma svetskog darkneta

SciTech 12. jan 202113:261 komentar
Podeli:
Izvor: Ilustracija / N1

Najveći sajt za prodaju droge, lažnih dokumenata ili čak falsifikovanog novca, hostovan na darknetu, otkriven je i uhapšena je osoba koja je vodila taj sajt, saopštilo je tužilaštvo u nemačkom gradu Koblencu.

Administrator DarkMarketa, predstavljenog kao „najvećeg“ prodajnog mesta na svetu, Australijanac (34) uhapšen je ovog vikenda na nemačko-danskoj granici i određen mu je pritvor, saopštilo je tužilaštvo.

Tom prilikom je zaplenjeno i „više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini“, dodaje tužilaštvo.

Istraga je trajala više meseci, a nemačka policija je sarađivala sa kolegama iz SAD, Velike Britanije, Danske, Moldavije i Ukrajine.

Platforma je razbijena nakon što je ugašen server, navodi tužilaštvo Koblenca.

Prema istražiteljima, DarkMarket je bio „verovatno najveće svetsko tržište na darknetu, sa gotovo 500.000 korisnika i više od 2.400 prodavaca“.

„Obavljeno je najmanje 320.000 transakcija“ u kriptovalutama bitkoinu i moneri, a reč je o sumi koja bi mogla da dostigne 140 miliona evra, dodaje tužilaštvo.

Kako se precizira, ta platforma je „prvenstveno korišćena za prodaju svih vrsta droga“, ali su „u prodaji bili i falsifikovani novac, ukradeni ili falsifikovani podaci o kreditnim karticama, anonimne SIM kartice i kompjuterski virusi“.

Prikljupljeni podaci će, kako ističe tužilaštvo, omogućiti istrage u novim pravcima ka preprodavcima, moderatorima i klijentima.

Komentari

Vaš komentar