Raketni avion Virdžin galaktika uspešno leteo do ivice svemira

SciTech 23. maj. 202108:06 > 08:0713 komentara
Podeli:
Izvor: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Svemirski avion kompanije Virdžin galaktik obavio je prvi od tri ključna probna leta koji treba da omoguće njegovu upotrebu u komercijalne svrhe.

Letelica Juniti (Jedinstvo) letela je na visini od 89 kilometara iznad površine i potom se uspešno vratila na Zemlju, piše BBC.

Povezane vesti:

Firma britanskog milijardera Ričarda Brensona do sada je primila oko 600 rezervacija za taj let, a na listi čekanja su i filmske i muzičke zvezde.

Oni će za to dobiti priliku tek kada Juniti dobije potrebne dozvole, a to se očekuje do kraja godine.

Licenciranje je odgovornost Savezne uprave za vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država, koja će primiti operativne podatke današnjeg leta iznad pustinja Novog Meksika.

Zvaničnici će, na primer, želeti da se uvere da je uklonjen problem sa elektronskim smetnjama zbog kog je prethodni let otkazan u decembru. Sudeći po uspehu današnjeg leta, to je i bio slučaj.

Matična letelica Iv podigla je Juniti na visinu od 13 kilometara, a potom je raketni avion upalio sopstvene motore.

Letelica se brzo popela do ivice svemira, usput postižući brzinu triput veću od brzine zvuka.

Ovo je šesti put da Juniti sprovodi ovakve uspone tokom petogodišnjeg programa testiranja.

Ali ovaj let se izdvaja jer je prvi koji je sproveden iz buduće operativne baze za komercijalne svemirske letove, poznate pod imenom Svemirska luka Amerika.

Tokom sledećeg leta pilotima bi trebalo da se pridruži četvoro zaposlenih u Virdžin galaktiku, kako bi osetili doživljaj koji će imati buduće mušterije.

Tokom trećeg leta sam Brenson će otputovati do ivice svemira, kao znak da je sve spremno da letelica uđe u komercijalnu upotrebu.

Komentari

Vaš komentar