Prva svemirska šetnja kineskih astronauta s nove stanice

SciTech 04. jul. 202118:563 komentara
Podeli:
Izvor: Jin Liwang/Xinhua via AP

Kineski astronauti koji su pre dve nedelje stigli na svemirsku stanicu Tiangong, bili su danas u prvoj svemirskoj šetnji, javila je državna televizija.

Astronauti Liu Boming i Tang Hongbo prikazani su kako napuštaju stanicu u svojim svemirskim odelima radi višesatne misije u kojoj će instalirati opremu na spoljni deo stanice i sprovoditi testiranja.

To je druga kineska svemirska šetnja nakon kineskog astronauta koji je 2008. godine izašao iz svemirske letelice Shenzhou 7. Ali, ta je misija potrajala tek oko 20 minuta.

Kineski inženjeri razvili su novo svemirsko odelo koje teži oko 100 kilograma, trebalo bi biti udobnije i omogućiti duže misije u svemiru.

Trojica astronauta, predvođena zapovednikom Nieom Haishengom, stigla su do kineske svemirske stanice pre dve nedelje u prvoj kineskoj svemirskoj misiji s ljudskom posadom u poslednjih pet godina.

Tamo bi trebalo da provedu tri meseca, a očekuje se da će obavljati radove na stanici, testirati ključne funkcije i sprovoditi naučne eksperimente.

Svemirska stanica trebala bi biti dovršena 2022. godine.

Komentari

Vaš komentar