Prevaranti targetiraju korisnike Instagrama, kako da sačuvate svoj nalog

SciTech 09. avg. 202114:411 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Sajber kriminalci pronalaze različite načine da iskoriste aktuelne situacije i trendove, posebno na društvenim mrežama kako bi targetirali njihove korisnike. Prevaranti su nedavno svoje aktivnosti usmerili i na korisnike Instagrama.

Naime, na Darknetu se pojavila ban-as-a-service usluga koja omogućava blokiranje naloga korisnika na Instagramu. U pojedinim slučajevima prevaranti koji nude ovakvu uslugu, takođe nude i usluge vraćanja naloga korisnicima u zamenu za novac, prenosi kompanija Kaspersky.

Stručnjaci kompanije Kaspersky korisnicima preporučuju da budu posebno oprezni kada je reč o ovakvim prevarama.

„Prevare koje targetiraju korisnike Instagrama pojavljuju se redovno, pa tako ni ova nije izuzetak. Prema onome što smo videli na vebu, ova prevara putem koje se blokiraju nalozi korisnika na Instagramu zbog lažnih pritužbi nije ograničena samo na jednog kriminalca – otkrili smo više primera koji nude takve šeme na vebu i blokirali ove stranice. Jasno je zašto je ovakva prevara popularna kao usluga. Instagram je postao veoma važna platforma za pojedince i organizacije, a mnogima su društvene mreže izvor prihoda – na primer, umetnicima i kreatorima sadržaja. Ono što sada primećujemo je, u suštini, novi oblik digitalne zloupotrebe“, kaže Ana Larkina, stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Stručnjaci savetuju da se u svakoj konfliktnoj situaciji ili problemu obratite tehničkoj podršci društvene mreže i da nikada ne pregovarate sa sajber kriminalcima, navode iz kompanije Kaspersky.

„Pokušajte da se smirite i objektivno procenite situaciju. Prikupite dokaze – snimite sve što može potvrditi napad – ponude za otključavanje naloga, pretnje, sve poruke i obaveštenja. Kontaktirajte administratore društvene mreže što je pre moguće, opišite što detaljnije šta se dogodilo i priložite sve dokaze“, savetuje Larkina.

Komentari

Vaš komentar