Plava krava iz Letonije spasena od izumiranja

SciTech 06. jan 202221:537 komentara
Podeli:
Izvor: Gints Ivuskans / AFP / Profimedia

Nekada retke krave svetloplave ili tamnoplave kože opet se mogu videti na paši u selima u Letoniji, uz uobičajeno smeđa goveda ili onih s crnim ili belim tačkama.

Ova jedinstvena i izdržljiva vrsta tokom sovjetske ere skoro je dovedena do izumiranja, ali u poslednjih par desetina godina ponovo je postala simbol letonskog nacionalnog identiteta.

„Najgori dani za njih su prošlost“ rekao je Arnis Berhmanis, direktor životinjskog parka Cirkuli u selu Kalveneu koji služi i kao uzgajalište ovih goveda.

„Plave krave divne su i jedinstvene, drago mi je da možemo videti njihov napredak“, kazao je za AFP pregledajući jedno mladunče.

Godine 2000. u Letoniji je bilo samo 18 plavih krava, dok ih je danas oko 1.500 – punokrvnih i mešanih. Ove krave izvorno su se nalazile samo na baltičkoj obali u regiji Kurzeme, ali sve su popularnije i u unutrašnjosti. „Rado ćemo pomoći svakom novom farmeru i vlasniku gostinjskih kuća da dobiju svoju plavu kravu“ izjavio je Bergmanis.

Seoski gostioničari nabavljaju je kao turističku atrakciju, dok farmeri plavu kravu u svojim krdima drže zbog njenog izraženog majčinskog instinkta. „Ako mladunče bilo koje boje izgubi majku ili se od nje odvoji, plava krava uzeće ga i odgojiti kao svoje“, rekao je Bergmanis.

Kulturni simbol

Plave krave evoluirale su na obali gde su vodile spartanski način života hraneći se izdancima grmlja i travom s dina, hranom koja je nejestiva za druga goveda. Prema legendi, krave su ‘poplavele’ od mora iako se zapravo rađaju bež boje. Doduše, koža im vrlo brzo poplavi i s vremenom postaje sve tamnija.

Pigment takođe utiče na mišićno tkivo pa je tako meso ovih krava izrazito tamno, ali njihov broj nikada nije bio dovoljno da bi im se meso masovno prodavalo. Kada su tokom sovjetske ere vladali komunisti, masovna proizvodnja govedine i mleka bila je od velike važnosti. Preferirali su obična goveda pa je plava krava došla do ruba izumiranja.

Iako zvuči neverovatno, ovu vrstu je od izumiranja spasilo – pozorište. Nakon jako popularne predstave „Plavi“ koju je pre pedesetak godina postavio letonski dramaturg Gunars Priede, ova posebna goveda u svesti javnosti postala su simbol nestajućeg nacionalnog identiteta.

U 2006. farmeri, naučnici i entuzijasti osnovali su Udruženje plave krave kako bi očuvali vrstu. Istovremeno, vlada vlasnicima plavih krava nudi posebne subvencije.

Snažne i nezavisne

Plave krave proizvode manje mleka od prosečnog goveda, oko 5.000 litara po kravi, dok govedo vrste Holstein godišnje proizvede 8.000 litara. Letonci kažu da im je, međutim, mleko zdravije i hranjivije.

Ova goveda ističu se i po mogućnosti preživljavanja u teškim uslovima, kazala je Daiga Simkevica, predsednica Udruženja plavih krava. „Jaka, samostalna i robusna plava krava može celu godinu da živi napolju, čak i tokom zimskih mrazova, što mnoge druge vrste goveda ne mogu izdržati“ izjavila je za AFP.

Udruženje plavih krava svake godine organizuje seminar za farmere, brižno vodi evidenciju kako bi se izbeglo parenje srodnih jedinki, radi na rastu populacije i istražuje vrstu. „Nadamo se da ćemo u budućnosti sprovesti punu DNK analizu kako bismo identifikovali gene koji su jedinstveni za plavu kravu“ izjavila je Simkevica. „Nikad nismo zabeležili slučaj virusa leukoze goveda kod plavih krava pa se nadamo da ćemo otkriti gene zaslužne za to kako bi mogli pomoći drugim kravama“, dodala je.

Komentari

Vaš komentar