Pentagon skinuo kineski Xiaomi sa „crne liste“

SciTech 12. maj 202120:476 komentara
Podeli:
Xiaomi
Izvor: GREG BAKER / AFP

Pentagon je prihvatio da kineskog proizvoača telefona Xiaomi skine s "crne liste" na koju ga je stavila vlada bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Pentagon je time odustao od žalbe na odluku američkog saveznog sudije u tom slučaju, pokazuju sudski dokumenti.

Povezane vesti

Samo šest dana pred kraj Trampovog mandata, američka administracija stavila je na „crnu listu“ Xiaomi, kao i popularnu video-platformu TikTok i kineskog naftnog giganta CNOOC, optužujući ih za veze sa kineskom vojskom.

Firma Xiaomi je u žalbi povodom toga osudila tu „nekorektnu“ odluku koja joj je onemogućila da prođe redovnu proceduru.

Savezni sudija Vašingtona je 15. marta presudio da američka ministarstva odbrane i finansija, koja su stavila kinesku firmu na tu crnu listu, nisu dokazala da su bili presudni interesi nacionalne bezbednosti.

U dokumentu podnetom sudu u utorak, advokati američke vlade ukazali su da se neće suprotstaviti toj odluci sudije i najavili da će povući stav da je Xiaomi, kako je tvrdila Trampova vlada, „vojna kineska komunistička firma“.

Posle te objave, vrednost akcija Xiaomi-ja porasla je za 11,3 odsto na 3,45 dolara na berzi u Njujorku.

Xiaomi, koji je prevazišao američki „Epl“ i 2020. postao treći svetski proizvođač „pametnih telefona“, bio je jedna od devet kineskih firmi na „crnoj listi“ kojom je Trampova vlada produbila diplomatsku napetost s Kinom.

Komentari

Vaš komentar