Ovo su najčešće hakovane lozinke, da li je i vaša na listi?

SciTech 08. feb 202223:293 komentara
Podeli:
Izvor: Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Danas je Međunarodni dan bezbednog interneta. Taj dan obeležava se svake godine drugog dana u drugoj nedelji februara, s ciljem promocije i podsticanja sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja tehnologije i mobilnih uređaja.

Pa kako se zaštititi od opasnosti na internetu? Za početak, korišćenjem sigurnih lozinki. Daily Mail piše da je novo istraživanje pokazalo da se većina ljudi ne trudi da smišlja sigurnije lozinke, uprkos tome što su mnogi od njih bili žrtve hakovanja.

Dojo, londonska kompanija koja se bavi kartičnim poslovanjem, analizirala je 100.000 hakovanih lozinki prema podacima Nacionalnog centra za kibernetsku bezbednost (NCSC) britanske vlade.

Utvrđeno je da su “123456”, “qwerty” i “password” bile najčešće hakovane lozinke. “Ove sekvence se veoma lako pamte i nadilaze jezike i kulture, što ih čini veoma popularnim izborom lozinki u celom svetu”, kažu iz Doja.

Utvrđeno je i da su imena kućnih ljubimaca ili simpatični izrazi poput “ljubav”, “beba” i “anđeo”, među najčešće hakovanim lozinkama. Na listi su se našle još lozinke koje uključuju nazive životinja, boje ili psovke, prenosi Index.

Ovo je, prema podacima britanskog centra za kibernetsku bezbednost 20 najčešće hakovanih lozinki prema kategorijama:

1. Imena kućnih ljubimaca/simpatični izrazi ili izrazi ljubavi

2. Imena

3. Životinje

4. Emotions

5. Hrana

6. Boje

7. Psovke

8. Uopštene radnje

9. Članovi porodice

10. Marke automobila

11. Gradovi

12. Nazivi raznih brendova

13. Zemlje

14. Sport

15. Religije

16. Hobiji

17. Vremenski uslovi

18. Pića

19. Nazivi platformi društvenih mreža

20. Horoskopski znaci

Komentari

Vaš komentar