Otkriveno naselje i grobnice stare više od 3100 godina kod Zenice

SciTech 23. jun. 202211:30 > 11:334 komentara
Podeli:

Život pre tri hiljade godina bio je intenzivan na ovim prostorima - to je pokazalo arheološko otkriće u Zenici. Naime, istraživači su otkrili naselje i grobnice stare 3.100 godina nedaleko od tog grada. Pronađeni su i brojni vredni predmeti.

Završna istraživanja na lokalitetu Kopilo kod Zenice. Iza njih je senzacionalno otkriće: pronađene su grobnice stare tri hiljade godina. Pronašli su desetine skeleta i više od 25 hiljada keramičkih posuda. U to doba naselja su građena na uzvišenjima.

“Ne postoji ni na području BiH, ali ni van BiH… Ne mogu se naći neke analogije za ove grobne konstrukcije gde su se u okviru jedne grobne konstrukcije ukopavali troje-četvoro članova uže porodice. To ćemo proveriti dodatnim analizama“, kaže za N1 Mario Gavranović, arheolog.

Najstariji grob datira iz perioda hiljadu godina pre nove ere, a pronađena je i grobnica iz 500 godine pre nove ere.

Na ovoj lokaciji pronađeno je oko 40 grobnica, a pronađeni su skeleti dece. Ono što je specifičnost ovih grobnica jeste što se uvek iznad glave umrlog stavljala jedna posuda.

“Ovde možete videti skelet petogodišnjeg deteta… Svakako, pronađene kosti na ovom lokalitetu i istraživanja koja će uslediti omogućiće nam izuzetno važne informacije o životnim uslovima tog doba“, navodi antropolog Lukas Voltenberger.

Arheologija, Zenica
Izvor : N1

Takođe, u grobnicama je pronađeno i mnogo nakita. Ono što se još zna o ljudima koji su živeli ovde tokom bronzanog i gvozdenog doba jeste da su se bavili poljoprivredom i da su obrađivali gvožđe.

„Našli smo jako puno životinjskih kostiju, dakle stočarstvo je bilo razvijeno. Razvijena je bila metalurgija. Kopilo je poznato kao mesto gde je počela najranija prerada gvožđa već u 9. i 8. veku pre nove ere, što je interesantno jer smo u Zenici i ta poveznica sa gvožđem i metalurgijom je tu“, navodi arheolog Gavranović.

Na lokalitetu je ranije pronađena i figurina. Da li je reč o nekom kultu, nije poznato. Iskopavanja su vršena i na lokalitetu Gradišća i tamo je pronađeno šest praistorijskih naselja.

Arheologija, Zenica
Izvor : N1

„Imamo tamo praistorijske grobnice koje su iz drugačijeg perioda i drugačije su od ovih ovde, tako da smo 2019. tamo istraživali lokalitet koji se zove Ravna Gradina i tamo su nalazi pokazali starost 1450 godina pre nove ere i to dalje novi domet u tim davnim periodima“, navodi arheolog Edin Bujak.

Zna se da su prerađivali tekstil, tačnije vunu od ovce i koze. U antropološkom smislu nema nikakvih promena, stanovnici ovih područja isti su bili kao i današnji ljudi. S obzirom na mnogo pronađenog nakita, tadašnje žene su očigledno vodile računa o izgledu.

Nakit, arheologija, Zenica
Izvor : N1

“Ovo je nakit koji je ženama služio da uvežu kosu i ovaj tip ne postoji nigde osim u Zenici imamo osam primeraka ovakvih… Ući će u literaturu najverovatnije kao Tip Zenica“, kaže Gravranović.

A sada sledi antropološka analiza skeleta, metalurška analiza predmeta i genetička analiza. Nakon njih, o stanovnicima zeničkog područja od prije tri hiljade godina znaće se svaka pojedinost.

Komentari

Vaš komentar