Osamdesetdvogodišnja pilotkinja leti sa Bezosom 20. jula u svemir

SciTech 01. jul. 202117:344 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

Osamdesetdvogodišnja žena Voli Fank putovaće sa Džefom Bezosom u svemir na letu njegove kompanije Blu Oridžin 20. jula, i time postati najstarija osoba dosad u svemiru, saopštila je ta kompanija.

Ona će biti četvrti putnik na prvom letu sa putnicima te svemirske turističke agencije, pored miljardera Bezosa, njegovog brata Marka Bezosa i pobednika na aukciji za preostalo mesto čije ime još nije otkriveno.

Povezane vesti

Voli Fank bila je pilot i instruktor letenja, ali joj nije dozvoljeno da postane astronaut zbog pola.

Kompanija je objavila da će njoj biti dodeljeno mesto u kapsuli na desetominutnom letu kao „počasnom gostu“.

Tih četvoro će biti prvi ljudi koji će leteti raketom Nju Šeperd.

Fank je među 13 žena koje su prošle obuku za astronauta 1960-ih, ali nikad nisu letele u svemir niti su bile deo tima astronauta američke svemirske agencije NASA, zato što su žene. U to vreme su svi astronauti NASA bili vojni probni piloti i muškarci.

Sa 82 godine Fank će biti najstarija osoba koja će leteti u svemir i oboriće rekord pokojnog Džona Glena koji je sa 77 godina leteo na šatlu Diskaveri 1998. godine.

„Niko nije duže čekao. Došlo je vreme. Dobrodošla u posadu Voli. Uzbuđeni smo što ćeš leteti sa nama 20. jula kao naš počasni gost“, napisao je Bezos na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Fank, pilot i bivša instruktorka letenja, bila je prva žena inspektorka za američku Saveznu upravu za avijaciju i prva istražiteljka za bezbednost letenja za Nacionalnu upravu za bezbednost u saobraćaju.

Komentari

Vaš komentar