Od Antarktika se odvojila ogromna santa leda, 20 puta veća od Menhetna

SciTech 27. feb. 202122:249 komentara
Podeli:
Izvor: BRITISH ANTARCTIC SURVEY/via REUTERS

Ogromna santa leda površine 1.270 kvadratnih kilometara ili oko 20 puta veća od Menhetna, odvojila se od Antarktika, oko 10 godina nakon što je prvi put primećena pukotina na ledenoj ploči "Brant".

Ovakva odvajanja ledenih ploča su uobičajen deo ciklusa polarnih ploča i za sada nema dokaza da su na ovu pojavu uticale klimatske promene, saopštili su istraživači Britanskog centra za posmatranje Antarktika.

Istraživačka stanica BAS Hejli, koja se nalazi na ovoj ledenoj ploči, neće biti pogođena odvajanjem jer su pomerili lokaciju pre nekoliko godina u očekivanju odvajanja.

POVEZANE VESTI

Tim od 12 ljudi u ovoj stanici napustio je lokaciju sredinom februara jer je stanica zatvorena tokom zime kada je potpuni mrak, a temperatura ispod 50 stepeni Celzijusa.

„Svakodnevno nadgledamo ledenu ploču koristeći automatsku mrežu visoko preciznih GPS instrumenata koji okružuju stanicu, oni mere kako se ledena ploča deformiše i kreće“, rekla je profesor Džejn Fransis, direktor Centra.

Dodala je da istraživači koriste napredne satelitske podatke i slike ESA-e, NASA-e i nemačkog satelita TerraSAR-Iks (TerraSAR-X) za praćenje aktivnosti na ploči.

Fransisova je navela da se ovaj veliki ledeni breg sada može kretati u bilo kom smeru.

„Narednih sedmica ili meseci ova ploča može se pokrenuti ili se nasukati i ostati blizu ploče ‘Brant'“, rekla je ona, a prenela je „Raša tudej“.

Komentari

Vaš komentar