Obeležen Dan nauke i 165 godina od rođenja Nikole Tesle

SciTech 10. jul 202116:44 > 11. jul 2021 23:0110 komentara
Izvor: N1

Srbija rođendan Nikole Tesle, 10. jul, obeležava kao nacionalni Dan nauke, a povodom 165. godišnjice Teslinog rođenja otvorena je izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU i organizovan je okrugli sto sa temom "Od talentovanog dečaka sa Balkana do genija planetarnih razmera".

Beogradski Muzej Nikole Tesle, po tradiciji na Teslin rodjendan, danas će besplatno moći da obidju zainteresovani posetioci.

Od ove godine i u kanadskoj pokrajini Ontario, 10. jul se obeležava kao dan Nikole Tesle.

Do sada je dan rođenja jednog od najvećih svetskih umova obeležavan na Nijagarinim vodopadima i u Hamiltonu, a danas će to biti učinjeno u čitavom Ontariju zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića.

Rakočević je rekao da će obeležavanje Dana Nikole Tesle u Ontariju doprineti da sve više Kanađana nauči o Tesli i da shvate koliko savremena tehnologija zavisi od njegovih neverovatnih inovacija.

Nikola Tesla rođen je na današnji dan 1856. godine u mestu u mestu Smiljan.

Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, medju kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.

Komentari

Vaš komentar