NVO: Porast tragova pesticida u voću koje se uzgaja u EU

SciTech 24. maj. 202214:561 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Tragovi pesticida u voću uzgojenom u Evropskoj uniji povećali su se između 2011. i 2019, u razdoblju u kojem su države članice trebalo da ograniče njihovu upotrebu i zamene ih drugim materijama prirodnog porekla, podaci su novog istraživanja nevladine organizacije PAN Europe.

Studija koja se temelji na rezultatima analize oko 97.000 uzoraka svežeg voća (bresaka, jagoda, trešanja, jabuka…), ukazuje na to da je gotovo svaki treći uzorak, ili 29 posto, bio kontaminiran tragovima hemijskih pesticida, u odnosu na 18 posto u 2011. godini.

Ova mreža evropskih nevladinih organizacija, koja promoviše održive alternative pesticidima, podseća da su od 2011. godine države članice trebalo da podstiču korišćenje zamenskih proizvoda kako bi se maksimalno limitirala upotreba sintetskih pesticida – herbicida, fungicida i insekticida, koji se smatraju najopasnijima, a autorizacija im je strogo regulisana unutar EU-a.

Nevladino udruženje osnovano 1982. podseća da bi odobrenje za upotrebu pesticida trebalo da bude predmet uporedne procene sa zamenskim proizvodima i na nacionalnom nivou.

Rezultati studije bacaju senu na aspiracije Brisela iz 2020, po kojima bi do 2030. trebalo prepoloviti korišćenje najopasnijih pesticida.

"Ako nema snažnih mera, ne vidimo kako bi se taj cilj mogao ispoštovati", rekla je AFP-u Salome Rojnel iz PAN (Pesticide Action Network) Europe, podsetivši da je u ovlasti Komisije da podseti i "pozove na red" zemlje koje "nisu uspele da realizuju zadate ciljeve".

Povezanost pesticida i razvoja bolesti

Predstavnici organizacije smatraju da bi trebalo apsolutno ograničiti neke autorizovane proizvode, među kojima je i tebukonazol, otrovni fungicid koji utiče na reproduktivne organe. Njegovi su tragovi pronađeni na trešnjama proizvedenim 2019, između ostalih zemljama, i u Španiji.

Namenjeni uništavanju živih organizama koji se smatraju štetnima, pesticidi verovatno utiču i na ljudsko zdravlje, povećavajući rizik od razvoja problema s plodnošću, a ustanovljeno je da mogu izazvati i neke bolesti, poput raka ili Parkinsonove bolesti, kažu iz PAN Europe.

U stručnom izveštaju Francuskog instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja (Inserm) iz 2021. zaključeno je da postoji "snažna pretpostavka o povezanosti razvoja nekih vrsta karcinoma (leukemije, tumora centralnog nervnog sistema) i izloženosti trudnica i dece pesticidima".

Studija PAN Europe ukazuje na to da je u 2019. polovina uzoraka trešanja bila kontaminirana tragovima pesticida, u odnosu na 22 posto u 2011. godini.

Kada je u pitanju jabuka, voće koje se najviše proizvodi na kontinentu, više od trećine ili 34 posto uzoraka u 2019. bilo je kontaminirano tragovima pesticida u odnosu na 16 posto u 2011.

Devetogodišnje istraživanje nevladine organizacije pokazalo je da je među najkontaminiranijim voćem kupina (51 posto uzoraka), breskva (45 posto), jagoda (38 posto), trešnja (35 posto) i kajsija (35 posto).

U slučaju povrća kontaminacija je manja jer je ono manje podložno uticaju buba i bolestima.

Ustanovljeno je da je u 2019. bilo kontaminirano 13 posto uzoraka u odnosu na 11 posto u 2011, a najkontaminiraniji su bili lišće celera, krtola celera i kelj (31 posto).

Komentari

Vaš komentar