Nuklearni fizičar Ivan Petrović odlikovan francuskim Ordenom za zasluge

SciTech 29. mar 202214:1111 komentara
Izvor: Ambasada Francuske

Ambasador Francuske Pjer Košar uručio je Orden viteza nacionalnog reda za zasluge nuklearnom fizičaru Ivanu Petroviću i u ime predsednika Francuske proglasio ga vitezom.

Košar je podsetio da je cilj odlikovanja da nagradi istaknute civilne i vojne zasluge za Francusku i dodao da je to pored Legije časti jedno od dva francuska nacionalna odlikovanja.

Istakao je da je Petrović razvio metode proračuna u vezi sa curenjem neutrona, čime je direktno doprineo poboljšanju bezbednosti francuskih reaktora.

Košar je naveo da je Petrović radio i u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ koji je, kako je ocenio, „vrhunska srpska nacionalna institucija u oblasti fizike“.

Zaključio je da je na taj način Petrović dao dragoceni doprinos francusko-srpskoj naučnoj saradnji u vezi sa upotrebom zračenja u lečenju kancera.

Petrović je rekao da je dan kada je saznao da je dobio odlikovanje bio jedan od najsrećnijih dana u njegovom životu.

Posebno je sreća, dodao je, jer je u pitanju priznanje za njegov gotovo 40 godina dugi istraživački rad u oblasti nuklearne fizike sa kolegama iz Francuske, zemlje koja ga je u najranijoj mladosti osvojila svojim neopisivim lepotama, posebnim ukusima i bojama.

Petrović je zaključio da odlikovanje doživljava i kao priznanje Beogradskom univerzitetu sa koga je potekao i kome pripada i Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ i da misli da ovo priznanje doprinosi uglednu cele naučne i istraživačke zajednice u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar