Novo ime, stara misija: Cilj Fejsbuka ostaje da zbližava ljude

SciTech 29. okt 202119:3326 komentara
Podeli:

Fejsbuk je promenio ime kompanije u Meta, kao deo rebrendiranja kojim će ta društvena platforma postati samo jedan od više proizvoda u okviru nove kompanije, najavio je Mark Zakerberg. Promena imena događa se u vreme velikih skandala - od zaštite privatnosti do izbegavanja poreza i uloge Fejsbuka u društvenim procesima širom sveta.

Perfektno u svet prema Zakerbergu. Od velikih problema u stvarnom, sa hiljadama stručnjaka i investicijama koje se mere u milijardama, osnivač Fejsbuka pobegao je u metasvemir – metaverse- novi virtualni prostor koji planira da stvori.

Povezane vesti:

„Naša misija ostaje ista i dalje – da zbližavamo ljude. Od sada, biće metauniverzum prvo, a ne Fejsbuk“, kaže Zakerberg.

Poznate društvene mreže i telefonske aplikacije Fejsbuk, Instagram i Whatsup, zadržaće svoja imena, međutim pitanje je hoće li reputacijski potez, koji Zakerberg predstavlja kao trasiranje puta kompanije prema neizbežnoj budućnosti, uspeti da reši sve nagomilane probleme s kojima je suočen.

„Ono što ovo čini čudnim jeste činjenica da se lansira s Fejbuka koji je pod opsadom, a brend Fejsbuk i brend Mark Zakerberg su jedno. Dakle, on je osoba koja ovo koristi kao platformu da kaže – ne obraćajte pažnju na ono što se događa na Fejsbuku, to je samo mali biznis, želim da vam govorim o budućnosti i o tome kako ćemo se njom baviti. Ovo je zaista zeznuto vreme da se tako nešto radi“, smatra Alen Adamson, vlasnik brending kompanije Metaforce.

Osnivač Fejsbuka budućnost vidi u metaverzumu, internetskom svetu u kojem ljudi mogu da koriste različite uređaje za kretanje i komunikaciju u virtuelnom okruženju. Koncept metaverzuma teži da stvarnost prebaci na internet, a za njegov puni razvoj trebaće oko 10 do 15 godina.

Do preimenovanja Fejsbuka došlo je i nakon više skandala oko pitanja poput uloge kompanije u manipulaciji demokratskim procesima ili masivnog curenja podataka zbog čega je deo korisnika bio hakovan. Poslednje u nizu bilo je svedočenje bivše menadžerke u kompaniji koja je optužila Fejsbuk da svesno seje podele u društvima i šteti deci. No, do trenutka globalne regulacije ili oporezivanja tehnoloških divova koji stvaraju remećenje u svetu kakav znamo, Zakerberg stvara novi svet.

Komentari

Vaš komentar