Njemu su i zmije otrovnice najbolji prijatelji – 33 godine živi sa njima

SciTech 30. apr. 202217:244 komentara
Podeli:
Izvor: Anadolija/Mohamad Salaheddin

Jordanac Jasin es-Sukur 33 godine u istoj kući živi sa zmijama, koje su postale neizostavni deo njegovog života.

Sukur (55), koji živi na severu Jordana, na osnovu iskustva kojeg je stekao od oca, u kući uzgaja brojne zmije. Za ove ljubimce koristi i reči pune ljubavi i pažnje.

Sukur, kada su u pitanju zmije, poseduje veštine kojima se ne može pohvaliti mnogo ljudi. Svaku vrstu može da drži u rukama, ali i da ih uhvati ih bez poteškoća bez obzira da li je otrovna ili ne. Mnogi ga smatraju stručnjakom za zmije, a o svom iskustvu i ljubavi prema ovim životinjama govorio je za Anadoliju.

Kazao je da sa zmijama živi od 1989. godine, a ljubav prema njima preneo je i na kćerku Melek (14).

Predstavlja se kao “zaljubljenik u zmije“

Sukur se često predstavlja kao ”zaljubljenik u zmije”.

“Kako imam razna iskustva u postupanju sa zmijama, ujede zmija mogu da lečim i protivotrovom“, rekao je Sukur koji je dodao da svakoj zmiji može da se približi s lakoćom.

Istakao je da je od stručnjaka Palestinca Džamala Amvasija naučio kako da razlikuje otrovnicu od neotrovnice.

”U Jordanu postoji 37 vrsta zmija. Od toga, sedam vrsta imaju ubojiti otrov, ostale nisu otrovne. Štaviše, mogu biti od koristi za okolinu i ljude“, naglasio je Sukur.

Dodao je da je palestinska ljutica jedna od najopasnijih vrsta otrovnica i da posle ujeda može doći do zgrušavanja krvi. Pojasnio je i kako je Echis Coloratus endemska vrsta svojstvena Bliskom istoku, a od njenog ujeda dolazi do razređivanja krvi. Prema njegovim rečima, ujedi ovih zmija mogu biti smrtonosni.

Govorio je i o vrsti nazvanoj Atractaspis čiji otrov može usmrtiti u razmaku od minuta do 18 minuta. Istakao je da se ova vrsta ne kreće po danu, već tokom noći i da se mogu praviti mrtve kada primete čoveka.

Sukur je kazao da je ova vrsta retko viđena u Jordanu.

Osnovao društvo za zaštitu zmija

Pre četiri godine osnovao je grupu čiji je cilj da zaštiti divlje životinje, ali i spreči neopravdano ubijanje zmija.

Sukur je istakao da su uprkos poteškoćama s kojima su se susreli na početku, uspeli da podignu svest kod ljudi i da je ideja o ubijanju zmija, pretvorena u ideju o njihovoj zaštiti, neugrožavanju i stavljanju pod kontrolu.

”Imamo tim stručnjaka iz svih arapskih zemalja i pomažemo jedni drugima kada dođe do ujeda zmije. Postoji drugačija metoda kako se izboriti sa zmijama. Nadamo se da će se zainteresovani fokusirati na ovu problematiku kako bi otrove koje imamo pretvorili u serum umesto da uzimamo protivtrov spolja“, rekao je Sukur.

Dodao je da su prošle godine zabeležili 196 slučajeva ujeda zmije, a pet se završilo smrtnim ishodom.

Smatra da zmije ne bi trebalo ubijati bez obzira da li su otrovne jer se time narušava ekološka ravnoteža.

Komentari

Vaš komentar