Nemačka napušta ugalj do 2030, cilj – 100 posto čista energija do 2035.

SciTech 12. jan. 202216:2213 komentara
Podeli:
Izvor: Daniel ROLAND / AFP

Cilj kojem Nemačka stremi je da se od 2035. godine električnom energijom snabdeva isključivo pomoću obnovljivih izvora i zelenog vodonika, najavio je ministar privrede i klimatske zaštite Robert Habek. Plan je i da Nemačka u potpunosti napusti ugalj do 2030. osam godina pre prethodno postavljenog roka.

Prema predstavljenim planovima obnovljivi izvori bi do kraja decenije trebalo da dostignu 80% udela u proizvodnji struje, što je duplo više nego u 2021. Trenutno veće oslanjanje na ugalj, od oko 28%, pripisuje se odluci vlade Angele Merkel da tokom ove godine ugasi sve nuklearne reaktore, piše portal Klima 101.

Solarne elektrane biće obavezne na novim komercijalnim zgradama i standard za novoizrađene kuće, dodao je ministar Habek. Prema njegovim rečima, zemlja bi trebalo da bude efikasnija i brža u borbi protiv klimatskih promena.

Nemačka teži tome da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 65% do 2030. godine u poređenju sa nivoima zabeleženim 1990. godine, a upravo su obnovljivi izvori važno sredstvo u toj misiji. Ni sektor održive mobilnosti nije zanemaren pa bi u narednih 8 godina trebalo da se gradi 100 hiljada punjačkih stanica za električne automobile godišnje. Ostatak mera na polju klimatske akcije biće predstavljen u dva navrata – tokom uskršnjih praznika i na leto.

Kako je predstavnik Zelene partije Habek naglasio, da bi ispunila ciljeve za zaštitu klime, pred Nemačkom stoji ozbiljan politički zadatak. To će istovremeno biti i veliki društveni i finansijski izazov, ali i prilika.

Ambiciozni ciljevi, koje je Habek predstavio, osmišljeni su kako bi doveli jednu od vodećih evropskih privreda do karbonske neutralnosti zaključno sa 2045. godinom.

Isti rok da dostignu neto-nulte emisije sebi su zadale i Švedska i Portugal, dok Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Danska, Kanada, Japan, kao i Evropska unija nameravaju da to ispune do 2050.

Prema podacima neprofitne organizacije Energy and Climate Intelligence Unit, ukupno 137 zemalja iznelo je neku vrstu obećanja da će dostići karbonsku neutralnost u periodu između 2045. i 2070. Srbija za sada nije na tom spisku.

Komentari

Vaš komentar