Nemačka formirala „svemirsku komandu“ – da li ulazi u trku u naoružanju

SciTech 15. jul. 202119:592 komentara
Podeli:
Izvor: Jonathan Ernst/Reuters

Bundesver je formirao „svemirsku komandu“ koja bi zvanično trebalo da se bavi zaštitom nemačkih satelita, a neki u tome vide ulazak Nemačke u trku u svemirskom naoružanju koja navodno već traje, piše Dojče vele.

Pročitajte još:

Više od decenije COMSATBw-1 i COMSATBw-2 kruže svemirom, na 36.000 kilometara od Zemlje, oko Ekvatora. Dva satelita nemačke armije prate rotaciju planete i omogućavaju Bundesveru da komunicira bezbedan od prisluškivanja. Vojska ima ukupno takvih šest satelita u orbiti.

„Od tih satelita odlučujuće zavise obaveštajna sposobnost Bundesvera, navigacija i komunikacija u našim oružanim snagama“, kaže ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer. Naprave u kosmosu su, kaže, „kritična infrastruktura“ koja se mora obezbediti.

Sada bi taj zadatak trebalo da preuzme „svemirska komanda“ Bundesvera, koju je ministarka svečano otvorila u utorak u Uedemu, na krajnjem zapadu zemlje. Tu od prošle godine postoji „svemirsko skladište“.

Za razliku od američke Space Force, nemački vojnici zaduženi za kosmos neće imati zaseban rod vojske već su podređeni avijaciji.

Za razliku od demohrišćanske političarke, neki u opoziciji vide opasnosti. „Realnije je da ovim počinje uključivanje Bundesvera u vojno korišćenje svemira“, kaže Tobijas Pfliger, poslanik Levice koji se bavi odbrambenom politikom. „Bundesver želi da se uključi u nove vojne dimenzije konflikata“, kaže on.

Maks Mučler, stručnjak za naoružavanje u bonskom centru BICC koji se bavi promocijom mira, ne ide tako daleko u svojim ocenama. Ali kaže da „moderno ratovanje zavisi od ovih tehnologija“. Ko ima satelite, taj je ranjiv u svemiru jer oni mogu biti uništeni, kaže Mučler za DW.

Još 1985. su Sjedinjene Države raketirale svoje satelite koji im više nisu bili potrebni. Kina je 2007. demonstrirala da može da učini isto. Prema tvrdnjama američke vojne obaveštajne službe DIA, i Moskva i Peking razvijaju oružje kojim bi mogli da uništavaju satelite. I to ne samo raketama, već i laserima ili ometanjem frekvencija.

Umesto takvog pristupa vojnom korišćenju kosmosa, trebalo bi uvoditi kontrolu naoružanja, kaže Mučler. Za sada je međunarodnim ugovorima zabranjeno stacioniranje oružja za masovno uništenje u svemiru. „Ali postoje rupe u propisima, vakuum. Svi pokušaji da se nešto ispregovara su propadali. Zbog toga se ovde mora delati“, kaže ovaj stručnjak.

Komentari

Vaš komentar