Naučnici u Japanu ispituju uzorke sa asteroida, traže poreklo života na Zemlji

SciTech 04. feb 202116:522 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Japanski stručnjaci za svemir saopštili su da će ispitati uzorke tla, donete sa udaljenog asteroida, kako bi pokušali da otkriju izvor toplote koji je izmenio to nebesko telo.

Naučnici Japanske agencije za istraživanje svemira nastoje da otkriju kako je isparila voda na asteroidu, u nadi da će doći do tragova koji bi ukazali na poreklo Sunčevog sistema i života na Zemlji.

Naveli su da su ispitali 5,4 grama tla, znatno više od minimalnog uzorka od 0,1 gram kojem su se nadali.

Svemirska letelica „Hajabusa2“ u decembru je vratila uzorak tla sa asteroida Rjugu, udaljenom od Zemlje više od 300 miliona kilometara.

Oko tri grama crnih granula „Hajabusa2“ je uzela sa površine asteroida, kada ga je dodirnula u aprilu 2019. godine, dok je oko dva grama većih fragmenata uzela ispod površine u krateru koji je napravila prilikom drugog sletanja, tri meseca kasnije.

Japanski naučnici su otkrili da je asteroid bio izložen izuzetno visokim temperaturama i na površini i pod zemljom, što je verovatno pre posledica ili unutrašnjeg izvora toplote ili sudara planeta, nego toplote Sunca.

Tim naučnika sa japanskog Univerziteta Ajzua otkrio je tragove toplote koja prelazi 300 stepeni Celzijusa i na površini asteroida i ispod površine.

Naučnici navode da temperatura ispod površine tla neće dostići toliku visinu jedino od toplote Sunca, što ukazuje da su na asteroid Rjugu, dok je bio deo matičnog tela pre više milijardi godina, uticali ili unutrašnja toplota od zračenja ili sudari planeta, dovodeći do isparavanja vode.

Japanska svemirska agencija nastavlja preliminarno ispitivanje uzoraka asteroida, a opsežnija proučavanja u planu su sledeće godine.

Naučnici će ispitati i moguće tragove organske materije, u nadi da će naći neke odgovore o poreklu Sunčevog sistema i života na Zemlji.

Komentari

Vaš komentar