Naučnici potvrdili vezu između poglavice Bika koji sedi i njegovog živog potomka

SciTech 28. okt 202109:3713 komentara
Podeli:
Izvor: National Portrait Gallery, Smithsonian Institution/Handout via Reuters

Naučnici su prvi put uspeli da potvrde vezu neke istorijske ličnosti i njenog živog potomka, u ovom slučaju čuvenog indijanskog poglavice Bika koji sedi i čoveka koji tvrdi da je njegov praunuk, prenosi Frans pres.

Otkriće je rezultat nove tehnike koja omogućava da se genetske informacije dobiju iz fragmentiranog uzorka stare DNK.

Tehniku je razvio tim naučnika na čelu sa Eskeom Vilerslevom sa Univerziteta Kembridž u Velikoj Britaniji i centra Lundbek fondacije u Danskoj.

Njihovi rezultati objavljeni su u sredu u časopisu „Science Advances“.

Prethodne studije, zasnovane na starim genetskim uzorcima, pokušavale su da pronađu podudaranja koristeći polne genetske markere.

Erni LaPoant (73) tvrdi da je potomak Bika koji sedi po majčinoj strani, objasnio je profesor Vilerslev, što je onemogućilo upotrebu ranijih tehnika.

Vilerslev je sa svojim timom pronašao način da lokalizuju „autozomni hromozom“ koji je polno neobeležen.

„Na osnovu ovoga možemo da utvrdimo vezu sa Bikom koji sedi“, rekao je za AFP Vilerslev, dodajući da su naučnici „100 odsto sigurni“ da je Erni LaPoant praunuk indijanskog poglavice.

Bik koji sedi (Tatanka Iyotake), poglavica plemena Sijuks, predvodio je indijanska plemena u bici kod Litl Big Horna 1876. protiv američke Sedme konjičke divizije pod komandom generala Džordža Kastera.

Komentari

Vaš komentar