Naučnici otkrili groblje praistorijskih letećih gmizavaca u čileanskoj pustinji

SciTech 08. apr. 202207:03 > 07:055 komentara
Podeli:
Izvor: Universidad de Chile/Handout via REUTERS

Naučnici u Čileu objavili su otkriće retke lokacije sa dobro očuvanim kostima praistorijskih letećih gmizavaca koji su lutali pustinjom Atakama u andskoj zemlji pre više od 100 miliona godina.

Kosti pripadaju pterosaurusima, otkrili su naučnici, letećim stvorenjima koja su živela pored dinosaurusa i imala veliki raspon krila, a hranili su se filtriranjem vode kroz dugačke tanke zube, slično kao flamingosi.

Grupa naučnika, predvođena Džonatanom Alarkonom, naučnikom sa Univerziteta u Čileu, godinama traga za pterosaurusima, ali otkriće je prevazišlo njihove nade.

„Ovo je od globalnog značaja jer su takvi nalazi relativno retki“, rekao je Alarkon. „Ostaci pterosaurusa koji se nalaze skoro svuda u svetu su pojedinačni“, dodao je.

Otkriće ovog retkog groblja omogućiće naučnicima da proučavaju navike pterosaurusa, a ne samo njegovu anatomiju, rekao je on.

„Mogli bismo utvrditi kako su zajednice ovih životinja sastavljene, da li su odgajale svoje potomstvo ili ne“, dodao je on.

Još jedno neočekivano iznenađenje bilo je koliko su dobro očuvane kosti otkrili naučnici.

„Većina pronađenih kostiju pterosaurusa je spljoštena, slomljena“, rekao je Dejvid Rubilar, šef paleontologije u Čileanskom muzeju nacionalne istorije.

"Uprkos tome, uspeli smo da pronađemo očuvane trodimenzionalne kosti na ovom mestu", kazao je.

Ovo pomaže naučnicima da bolje razumeju anatomiju pterosaurusa.

Lokalitet sa otkrićima nalazi se 65 km od drugog mesta gde su pronađeni ostali ostaci pterosaurusa.

Ovo otkriće podržava hipotezu naučnika da su pterosaurusi nekada bili rasprostranjeni u severnom Čileu.

Komentari

Vaš komentar