Naopaki grom – neverovatan fenomen koji zbunjuje naučnike

SciTech 13. avg 202212:4114 komentara
Podeli:
Izvor: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/A. Smith

Grom ne udara samo "na dole", nekada je bes oblaka upravljen i ka nebu, o čemu svedoči i redak atmosferski fenomen "Veliki mlaz". Naučnici znaju otprilike kako nastaje, ali i dalje nisu sasvim usaglašeni oko toga šta je njegov tačan uzrok.

Naime, moćan mlaz kreće od gornje površine oblaka i prazni se na gore, ka jonosferi, sloju atmosfere koji počinje oko 48 kilometara iznad Zemlje. Ovi mlazevi su toliko moćni da nekada premašuju 50 kilometara u dometu, te tako dodirnu i samu ivicu svemira, koja se nalazi na 100 kilometara od nivoa mora na Zemlji – takozvana Karmanova linija.

Naučnici su utvrili da ovaj fenomen često nastaje iznad okeana, ali i tokom oluja iznad zemlje gde nema puno pražnjenja elektriciteta, odnosno grom ne udara često. Veruju da možda nakupljeni elektricitet tako gleda gde će da „pobegne“ i uspeva da to uradi ka svemiru, umesto ka tlu.

Naučnici i dalje pokušavaju da saznaju više o ovom fenomenu, ali otežava im činjenica da su oni retki, pa tako samo pet puta godišnje neko uspe da dokumentuje nešto poput „Velikog mlaza“.

Svakako su još jedan podsetnik koliko je naša planeta čudesna i da treba da je čuvamo.

Komentari

Vaš komentar