Moskovski metro uvodi plaćanje tehnikom prepoznavanja lica

SciTech 23. sep. 202118:597 komentara
Podeli:
moskva metro
Izvor: Kirill Kudryavtsev/AFP

Moskovski metro je organizovao demonstraciju metoda plaćanja putem prepoznavanja lica pre nego što taj sistem plaćanja bude zvanično pokrenut 15. oktobra, u najnovijem primeru brzog i za neke kontroverznog, razvoja te tehnologije u Rusiji.

„Putnici ne moraju da imaju kod sebe ni svoj telefon, ni metro karticu, niti bilo kakvu kartu. Treba samo da stave svoje informacije, sliku i bankarske podatke u aplikaciju“, rekla je zamenica pres službe gradskog saobraćaja Ana Lapuškina.

U moskovskom metrou, među najfrekventnijim u Evropi, plaćanje putem prepoznavanja lica dozvoliće da se smanji vreme čekanja jer je „tri puta brže“ od tradicionalnih metoda, rekla je Lapuškina na konferenciji za novinare, na kojoj novinarima nije dozvoljeno postavljanje pitanja, prenosi Frans pres.

Ta usluga, koju su testirali dobrovoljci i zaposleni u metrou, biće dostupna svima od 15. oktobra i to na 241 stanici te ogromne metro mreže otvorene tridesetih godina za vreme Staljina.

Pres služba je navela da će sistem funkcionisati i sa maskama koje su i dalje obavezne u javnom prevozu i da je dovoljno da bude vidljiva polovina lica.

Prolaz će biti otvoren samo pravim osobama, a ne pred fotografijama.

I dalje će biti na raspolaganju drugi metodi plaćanja karte.

Tehnologija prepoznavanja lica brzo se razvija u Rusiji. Od početka pandemije ta tehnologija upotrebljena ja u Moskvi, sa njenih na desetine hiljada nadzornih kamera, radi kontrole poštovanja mera zatvaranja i karantina.

U martu prva grupa za distribuciju u zemlji X5 objavila je da se pokreće ta vrsta plaćanja u prodavnicama.

Više ruskih nevladinih organizhacija kritikovalo je masovnu upotrebu prepoznavanja lica, ukazujući na curenje podataka i na to da nema pristanka ljudi koji se snimaju.

„Nekontrolisana upotreba tih tehnologija ima ozbiljne implikacije za ljudska prava i osnovna prava i već se koristi za ciljeve političkog gonjenja“, saopštila je prošlog petka organizacija Hjuman rajts voč.

Komentari

Vaš komentar