Misteriozna kožna bolest pogađa morske pse u Maleziji

SciTech 14. jun. 202121:34
Podeli:
Izvor: JASON ISLEY/SCUBAZOO/via REUTERS

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa belovrhe grebenske morske pse u Maleziji, a rani izveštaji ukazuju na to da je za pojavu ove bolesti odgovoran porast temperature mora.

Nazvani po prepoznatljivim belim vrhovima peraja, ovi grebenski morski psi obično se danju odmaraju blizu grebena i atrakcija su za ronioce. Noću postaju aktivni u lovu na sitnu ribu i ostale morske životinje.

Povezane vesti

Tokom jednog od zarona podvodni fotograf je blizu ostrva Bornea snimio primerak belovrhog morskog pasa, a na slikama koje je još u aprilu objavio na društvenim mrežama vide se neuobičajene mrlje i lezije u predelu glave.

Nedugo nakon objave, ronioci su oko ostrva Sipadan snimili još fotografija, alarmiravši stručnjake s državnih univerziteta i iz vladinih grupa za zaštitu flore i faune koji su zaključili da je reč o kožnoj bolesti.

Nastojeći da otkriju uzrok bolesti, tim je utvrdio da je temperatura morske površine oko Sipadana u maju porasla na 29,5 stepeni Celzijusovih, što je za stepen više nego 1985. godine.

“Gotovo sigurno možemo da povežemo zagrevanje površine okeana i pojavu kožne bolesti među morskim psima u vodama oko Sipadana”, rekao je Dejvis Ostin Spidži, morski biolog iz neprofitne grupe za zaštitu koralnih grebena Reef Guardian.

Isključio je ljudski faktor, pojasnivši da je Sipadan zaštićeno morsko dobro u kojem je ribolov strogo zabranjen, a u blizini nema ni naselja ni bilo kakvog industrijskog postrojenja.

Izveštaji o pojavi ove bolesti poklapaju se s podacima o izbeljivanju korala u tom području, smatra Muhamed Din, profesor na Veterinarskom fakultetu, koji se bavi morskom florom i faunom.

Din dodaje da se ne može zanemariti činjenica da se u okeanima događaju razne promene zbog porasta temperature, no dodaje da treba obaviti dodatne naučne studije.

U maju su članovi istraživačkog tima u saradnji s roniocima pokušali, no nisu uspeli da uhvate neke primerke morskih pasa da bi osigurali uzorke za testiranja, rekla je viša predavačica s Instituta za morska istraživanja na lokalnom univerzitetu.

“Uspemo li da dođemo do uzoraka tkiva morskih pasa, sigurno ćemo barem moći da otkrijemo patogeni uzrok lezija”, rekla je ona i dodala da tim planira još jedan pokušaj u julu.

Komentari

Vaš komentar