Microsoft kupuje AI kompaniju, računa na digitalne zdravstvene usluge

SciTech 13. apr 202114:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Američki tehnološki džin Microsoft najavio je kupovinu kompanije za veštačku inteligenciju i govornu tehnologiju Nuance Communication za oko 16 milijardi dolara, podstaknutpotražnjom za zdravstvenim uslugama na daljinu u vreme pandemije.

Dve kompanije ušle su u partnerstvo 2019. godine radi automatizacije administrativnog rada u medicinskom sektoru, a akvizicija objavljena u ponedeljak signalizuje ambiciju Microsoft-a da se proširi na sektor koji beleži ubrzanu digitalnu transformaciju zbog pandemije koronavirusa.

Pružioci zdravstvenih usluga pojačano ulažu u tehnologiju kako bi poboljšali produktivnost i digitalne zdravstvene usluge, ističe agencija Rojters.

“Akvizicija će našu tehnologiju direktno uključiti u komunikaciju lekara i pacijenta, koja je ključna za sve usluge zdravstvene zaštite, a proširiće i našu vodeću ulogu u primeni veštačke inteligencije (AI) u preduzetništvu i u biometrijskoj bezbednosti“, rekao je izvršni direktor Microsoft-a Satja Nadela.

Nuance je poznat po pionirskoj govornoj tehnologiji i učestvovanju u Apple projektu virtuelnog asistenta Siri. Nakon promena poslovne strategije i prodaje manje profitabilnih delova poslovanja kompanija se fokusirala na zdravstvo i poslovnu AI.

Kompanija navodi da posluje sa 77 posto američkih bolnica, isporučujući usluge kliničkog prepoznavanja govora, medicinske transkripcije i medicinskog snimanja. Posluje u 28 zemalja, a fiskalnu 2020. godinu zaključila je s prihodima od 1,5 milijardi dolara.

Dve trećine prihoda Nuance je ostvario u poslovanju sa sektorom zdravstvene usluge.

Nakon zaključenja transakcije Nuance će biti druga Microsoft-ova akvizicija po vrednosti, nakon LinkedIn-a za koji je 2016. godine izdvojio 26,2 milijarde dolara. Kada se uključi Nuance-ov neto dug, ukupna vrednost gotovinske transakcije procenjuje se na 19,7 milijardi dolara.

Komentari

Vaš komentar