Međunarodni uređivački maraton na Vikipediji povodom Svetskog dana Roma

SciTech 30. mar. 202211:31
Podeli:
Izvor: N1/ilustracija

Vikimedija Srbije organizuje od 1. do 8. aprila međunarodni uređivački maraton susret Međunarodnom danu Roma, koji obuhvata pisanje i dopunjavanje postojećih članaka na Vikipediji na temu identiteta, istorije, kulture i prava Roma, najavljeno je iz tog udruženja."Cilj nam je da širenjem znanja o ovim temama stanemo na put predrasudama i diskriminaciji koju pripadnici romske nacionalne manjine doživljavaju svakodnevno i to u različitim aspektima života poput zapošljavanja, školovanja i ostvarivanja socijalne i pravne zaštite", navodi se u saopštenju.

Istakli su da Romi, kao najveća manjina u Evropi, imaju bogatu istoriju kroz koju su dali značajan doprinos društvu i svetskoj kulturnoj baštini.

„Njihovo umetničko i kulturno nasleđe se previše često zanemaruje, ili prolazi nezapaženo, te ovom kampanjom želimo da grešku ispravimo“, naveli su iz Vikimedije.

Međunarodni uređivački maraton organizuje Vikimedija Srbije u saradnji sa Vikimedijinom zajednicom iz Republike Srpske i Srpsko-korejskim informatičko pristupnim centrom (SKIP centrom), u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Uređivački maraton povodom Svetskog dana Roma je međunarodnog karaktera i ima podršku Vikimedije Španije kao i zajednica iz Severne Makedonije, Albanije, Grčke, Italije, ali i zajednice slovačkih Roma.

Komentari

Vaš komentar