Mark Zakerberg: Tramp u blokadi na neodređeno vreme

SciTech 07. jan 202117:41 > 17:5845 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Erin Scott/File Photo

Šokantni događaji u poslednja 24 sata jasno pokazuju da predsednik Donald Tramp namerava da iskoristi preostalo vreme na funkciji da potkopa mirnu i zakonitu tranziciju vlasti, pa produžavamo blok koji smo postavili na njegove Fejsbuk i Instagram profile na neodređeno vreme, a najmanje dve nedelje, poručio je danas vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg.

povezane vesti

Verujemo da su rizici od dozvole predsedniku da i dalje koristi našu uslugu tokom perioda primopredaje predsedničkih ovlašćenja jednostavno preveliki, ocenio je Zakerberg u poruci na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Trampovu odluku da koristi svoj profil da opravda, a ne da osudi postupke njegovih pristalica u zgradi Kapitola, s pravom je uznemirila ljude u SAD i širom sveta, naveo je Zakerberg, i podsetio da su te izjave juče uklonjene „jer smo ocenili da će njihov efekat – i verovatno njihova namera – biti da izazovu dalje nasilje“.

„Nakon potvrde izbornih rezultata od strane Kongresa, prioritet za celu zemlju sada mora biti da obezbedi da preostalih 13 dana i dani nakon inauguracije proteknu mirno i u skladu sa utvrđenim demokratskim normama“, ocenio je Zakerberg, i dodao kako je Tramp godinama mogao da koristi njihovu platformu, čak i kada je pribegavao „kontroverznom govoru“.

Prema Zakerbergovom mišljenju, „crvena linija“ bila je Trampova upotreba Fejsbuka za „podsticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade“, pa je zato usledilo zaključavanje profila na neodređeno vreme, a najkraće još dve nedelje, odnosno do 20. januara, kada bi Džozef Bajden trebalo da preuzme dužnost predsednika SAD.

Tokom upada u Kongres 430 poruka u sekundi

Tokom upada u Kongres SAD pristalica Donalda Trampa u sredu, na Tviteru je bilo 23,46 miliona poruka, odnosno u proseku 430 u sekundi, preneo je danas portal Vizibrejn.

Incident je proizveo 2,5 puta više tvitova nego tokom predsedničkih izbora 3. novembra prošle godine, naveo je portal.

Poslednji novembarski izbori proizveli su šest puta više tvitova nego prethodni, 2016. godine.

Tviter i Fejsbuk su privremeno blokirali Trampove naloge zbog njegovih toksičnih poruka, a Tviter mu zapretio i trajnom suspenzijom njegovog naloga. Ta odluka je doneta zbog Trampovih komentara kojima je povodavao nasilje tokom upadom njegovih pristalica u Kongres SAD.

Komentari

Vaš komentar