Litvanija savetuje građane da ne kupuju kineske mobilne telefone

SciTech 22. sep. 202116:44 > 16:5922 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Litvanije savetuje javnost da izbegava kupovinu mobilnih telefona kineskih proizvođača i da ih se što pre reše ukoliko ih poseduju.

Ministarstvo je uputilo savet građanima da se reše mobilnih telefona kineske proizvodnje, napominjući da je Vladin izveštaj otkrio kako imaju ugrađene softvere za cenzure, piše Daily Sabah.

„Telefoni koje u Evropi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju mogućnost otkrivanja i cenzurisanja pojmova kao što su ‘Slobodan Tibet’, ‘Živela nezavisnost Tajvana’ ili ‘Pokret za demokraciju'“, navode iz Agencije za kibernetičku sigurnost Litvanije.

U izveštaju Vlade Litvanije navodi se da je softver na Xiaomijevom Mi 10T 5G telefonu isključen za regiju Evropske unije, ali se u bilo kojem trenutku može uključiti na daljinu.

Navodi se takođe da Xiaomi telefoni šalju šifrovane podatke o upotrebi uređaja na server u Singapuru.

Izveštaj otkriva da lista pojmova koje mogu cenzurisati sistemske aplikacije, uključujući podazumevani internet brauzer Xiaomi telefona, trenutno sadrži 449 izraza na kineskom jeziku i stalno se ažurira.

Poručeno je kako ovo nije važno samo za Litvaniju, već za sve države koje koriste Xiaomi opremu.

„Naš savet je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što pre rešite već kupljenih“, poručio je zamenik ministra odbrane Litvanije Margiris Abukevicius.

Iz kineske kompanije Xiaomi se još uvek nisu oglasili o ovoj temi.

Komentari

Vaš komentar