LG se povlači sa tržišta mobilnih telefona

SciTech 05. apr. 202109:454 komentara
Podeli:
Izvor: Photo by Jung Yeon-je / AFP

Južnokorejski "LG electronics" ugasiće svoje odeljenje za proizvodnju mobilnih telefona, nakon što nije uspeo da nađe kupca za njega, što znači da je ovo prvi veliki proizvođač koji se potpuno povlači sa tržišta.

„LG“ će svoj tržišni udeo u Severnoj Americi od deset odsto prepustiti „Samsungu“ i „Eplu“.

Analitičari očekuju da će „Samsung“ bolje moći da pokrije upražnjeno mesto na tržištu jer, za razliku od „Epla“, u ponudi ima više telefona iz srednjeg cenovnog ranga, u kojem je svoje proizvode nudio i „LG“.

Odeljenje za pametne telefone ove kompanije iz Južne Koreje u poslednjih šest godina nagomilalo je gubitak od 4,5 milijardi dolara.

Kompanija će sada moći da se fokusira na rast u segmentima električnih vozila, povezanih uređaja i pametnih domova, navodi se u saopštenju.

„LG“ je rano ušao na tržište mobilnih telefona sa brojnim inovacijama, uključujući kamere sa veoma širokom uglom. Na vrhuncu je bio 2013. godine, kada je bio treći proizvođač pametnih telefona u svetu, iza „Samsunga“ i „Epla“.

Kasnije su njegovi najbolji modeli imali seriju softverskih i hardverskih promašaja, što je dovelo do pada prodaje u kombinaciji sa sporijim tempom softverskih osvežavanja.

Analitičari smatraju da je „LG“ zakazao u oblasti stručnosti u marketingu u poređnju sa kineskim rivalima.

Komentari

Vaš komentar