Knjiga Bila Gejtsa o klimi: Kako dostići nultu emisiju štetnih gasova?

SciTech 17. maj. 202109:255 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Izdavačka kuća "Mali vrt" objavila je knjigu Bila Gejtsa "Kako izbeći klimatsku katastrofu", nepuna tri meseca nakon engleskog izdanja, koje se nalazi na listi bestselera Njujork tajmsa. "Pedeset jedna milijarda i nula - to su dva broja koja treba da zapamtite o klimi. Pedeset i jedna milijarda je količina gasova sa efektom staklene bašte koju svet obično ispusti u atmosferu svake godine. Nula je nivo do koga treba da stignemo do 2050. godine", ističe Gejts.

Povezane vesti

Ukoliko se ništa ne promeni, svet će nastaviti da proizvodi gasove sa efektom staklene bašte, klimatske promene će se pogoršavati, a njihov uticaj na ljude će po svoj prilici biti katastrofalan, upozorava on.

U knjizi Gejts izlaže sveobuhvatan i praktičan plan kako da svet na vreme stigne do nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte ne bi li se izbegao klimatski slom, saopštio je izdavač .

On je proveo 10 godina istražujući efekte i uzroke klimatskih promena i uz pomoć stručnjaka iz oblasti fizike, hemije, biologije, inženjerstva i političkih nauka, identifikovao je izazove sa kojima čovečanstvo mora da se suoči kako bi se dostigla nulta emisija štetnih gasova.

Prema Gejtsovoj tvrdnji, svaka zemlja će morati da promeni način na koji postupa, jer skoro svaka aktivnost u savremenom životu – uzgajanje biljaka i životinja, pravljenje stvari, prevoženje s jednog mesta na drugo – uključuje ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu.

Nakon izlaganja konkretnog i praktičnog plana za dostizanje nulte emisije štetnih gasova, Gejts predlaže sektorske politike koje bi vlade trebalo da usvoje, kao i ono što mi, kao pojedinci, možemo da uradimo kako bismo svoje vlade, poslodavce i sami sebe smatrali odgovornima u ovom poduhvatu od suštinskog značaja.

Komentari

Vaš komentar