Klimatske promene u Alpima sve vidljivije, sneg se povlači i menja ga vegetacija

SciTech 03. jun 202214:482 komentara
Izvor: REUTERS/Arnd Wiegmann

Sneg u evropskim Alpima brzo se povlači i zamenjuje ga vegetacija, što je vidljiva posledica klimatskih promena koja se može videti iz svemira, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici sa univerziteta Lozana i Bazel koristili su satelitske podatke kako bi sastavili, kako tvrde, najsveobuhvatniju analizu promena u produktivnosti vegetacije u Alpima. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Science“.

POVEZANE VESTI

Istraživački tim, predvođen profesorkom Sabin Rumf sa Univerziteta Bazel, upotrebio je satelitske podatke kako bi pokazao da se vegetacija nad drvoredom povećala u gotovo 80 posto Alpa u poslednjih 40 godina zbog klimatskih promena. Snežni pokrivač takođe se smanjuje.

„Pokazalo se da su razmere promena u Alpima bili ogromni“, rekla je Rumf.

„Alpske biljke prilagođene su teškim uslovima, ali nisu baš konkurentne“, rekla je profesorka, dodajući da specijalizovane vrste gube prednost kako se uslovi okoline menjaju. „Jedinstvena biološka raznolikost Alpa pod velikim je pritiskom“, kaže.

Istraživački tim je takođe analizirao opseg snežnog pokrivača nad drvoredom u regionima iznad 1.700 metara, izuzev lednika i šuma. Otkrili su da se snežni pokrivač „značajno“ smanjio u gotovo 10 posto područja od 1984. godine i opisuju to kao „zabrinjavajući trend“.

„Ranije analize satelitskih podataka nisu identifikovale takav trend“, rekao je Antoan Gisan sa Univerziteta Lozana.

„Ovo smanjenje već je dovelo do toga da su neka područja uglavnom bez snega“, rekao je Gregor Marito, takođe sa Univerziteta Lozana.

Komentari

Vaš komentar