Kina koristi veštačku inteligenciju u rešavanju NLO misterija

SciTech 09. jun. 202122:459 komentara
Podeli:
Izvor: Handout / DoD / AFP

Kineska vojska koristi veštačku inteligenciju za rešavanje problema neindetifikovanih letećih objekata (NLO), prenosi list "Indipendent".

Poslednjih godina na kineskom nebu sve je veći broj NLO-a, odnosno povećan je broj njihovih opažanja – i od civila i od vojske, navodi list.

„Nepoznati objekti koji lete iznad Kine predstavljaju ozbiljne izazove za vazdušnu bezbednost Kine“, ističe Čen Li iz kineske Akademije za ranu vazdušnu bezbednost.

Reč je o organizaciji u kojoj se vojno osoblje priprema za posao u vazdušnim snagama i za radarsko i elektronsko ratovanje kineske vojske.

Kako bi rešili problem NLO-a, Čen kaže da vojska prikuplja veliki broj podataka sa radarskih stanica, od pilota, policijskih stanica i opservatorija, koji se prosleđuje u nacionalnu bazu podataka za analizu.

Tada veštačka inteligencija stupa na snagu i sve te podatke o mestu i vremenu viđenja NLO-a analizira na način na koji ljudski mozak ne može.

Npr. veštačka inteligencija može da poveže informacije o tome da li su se takvi objekti pojavili tokom nekih političkih ili vojnih događanja. Mogu se povezati i sa nekim prirodnim fenomenima ili podacima vremenskih satelita i slično, kako bi se dobila šira slika i objasnilo nešto što se na prvi pogled čini neobjašnjivo ili vanzemaljsko.

Kineske strukture, za razliku od nekih drugih zemalja, nerado govore o fenomenu NLO-a.

Jedini put do sada Kina je zvanično potvrdila NLO 1998. kada su dva vojna aviona presrela objekt koji je izgledao kao „pečurka s kratkim nogama“ i koji je obasjavao svetlost iz sredine.

Kada su mu se avioni približili, objekt je nestao velikom brzinom.

Američki kongres ovog meseca očekuje detaljan izveštaj Pentagona o fenomenu NLO-a.

Prva saznanja govore o tome da Pentagon ne negira mnogobrojne susrete sa tim fenomenom.

Ipak, prema tim izvorima, američka vojska ne tvrdi da NLO-i pripadaju vanzemljaskoj inteligenciji, ali je moguće da to učini, ako se nađu jasni dokazi.

Komentari

Vaš komentar